Autor textu: Školské.sk
17.11.2019

Vychádza pokračovanie príbehu veľryby Gerdy

Prvý diel sa stal v Česku detskou knihou roka. 

Foto: Knihu Gerda: Strach má veľké oči pokrstil farbičkami Miro Jaroš

Bratislava 17.11.2019 (Skolske.sk)

Len niekoľko dní pred vydaním druhého dielu detskej knihy o veľrybe Gerde sa jej autor, slovenský ilustrátor Adrián Macho dočkal nečakaného ocenenia. Kniha Gerda. Príbeh veľryby získala v susednom Česku ocenenie Kniha roka v kategórií Detské knihy.

Usporiadateľom ankety je Nadačný fond Čtení tě mění, čo je nezávislá organizácia, ktorej poslaním je popularizovať čítanie v súčasnej spoločnosti. Ide skutočne o významnú cenu, ktorá je dôkazom, že Gerda zanechala v Čechách, rovnako, ako na Slovenskú, silný dojem. “Český trh je často nevšímavý k slovenským titulom. Preto je ocenenie Kniha roka pre preklad slovenskej knihy od slovenského autora výnimočným okamihom. Pre knihu i celú slovenskú literatúru. O to viac, že o nej rozhodlo hlasovanie čitateľov,“ hovorí redaktorka pôvodnej slovenskej verzie Gerdy Magdaléna Poppelková z vydavateľstva Albatros.

Ďakujem odbornej porote za nomináciu a čitateľom za každý hlas, ktorý mi venovali.

Hovorí sám autor,  ktorý počas víkendu na Bibliotéke predstavil pokračovanie príbehu s názvom Gerda: Strach má veľké oči. „Od začiatku som bol rozhodnutý, že by som chcel urobiť pokračovanie. Podmorský svet je totiž taký zaujímavý a pestrý, že ponúka množstvo námetov. A aj koniec  prvej knihy tak trochu napovedal, že príbeh sa nekončí. Samozrejme, čakal som, ako čitatelia príjmu prvú časť a či sa im bude páčiť. Keďže bola prvá kniha úspešná, bolo o pokračovaní rozhodnuté,“ hovorí obľúbený ilustrátor. „Verím, že aj pokračovanie sa bude čitateľom páčiť. Určite by som rád urobil aj tretiu časť, kedy to však bude, neviem, ešte som nad tým nerozmýšľal.“

V druhom príbehu si Gerda a jej braček Lars každý večer pred spaním spievajú maminu uspávanku s najkrajšou melódiou pod slnkom. Raz im však staručká veľryba Lisbet nasadí chrobáka do hlavy - vraj ich piesni chýba koniec. A tak sa zvedavá Gerda s bratom rozhodnú vypátrať pravdu v hlbokých oceánoch. „Uspávanka bola jedným z najkrajších momentov prvej knihy, chcel som, aby sa rozvíjala a neskončila, aby sa na ňu nezabudlo,“ vysvetľuje Macho. „Mnohí si až do dospelosti pamätáme uspávanky, ktoré nám spievali naše mamy. A aby sa iba neopakovala pesnička z prvej časti, vymyslel som motív stratenej uspávanky, ktorú si Gerda a Lars dopĺňajú sami, a tak podporujú deti ku kreativite.“

Knihu Gerda: Strach má veľké oči pokrstil farbičkami Adriánov kamarát Miro Jaroš:
 

 Gerda a Lars sa v knihe veľa naučia a zažijú kadečo, aj strašidelnejšie situácie. V nich sa naučia prekonať strach a to je dôležité aj pre deti. Verím, že tie sa po prečítaní knihy prestanú v nejakých situáciách báť. Držím knihe palce, verím, že bude úspešná ako jednotka!

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]