Autor textu: Školské.sk
17.11.2019

Študentský film Niečo sa deje bude súťažiť na káhirskom festivale

O výsledkoch súťaže Cinema of Tomorrow rozhodne medzinárodná porota.

Foto: slovenský film Niečo sa deje

Bratislava 17.11.2019 (Skolske.sk)

Filmové festivaly kategórie A sú najprestížnejšími filmovými podujatiami. Slovenským filmom sa len výnimočne podarí stať súčasťou ich programov, ešte výnimočnejšie sa tejto cti dostane študentským snímkam. Najnovšie sa to podarilo krátkometrážnemu hranému filmu Niečo sa deje, ktorý čaká svetová premiéra na Medzinárodnom filmovom festivale v Káhire v súťažnej sekcii Cinema of Tomorrow. 41. ročník festivalu sa uskutoční v dňoch 20. - 29. novembra 2019 a Slovensko na ňom bude reprezentovať režisér Roman Ďuriš so svojím štábom.
 
            Snímka Niečo sa deje, v hlavných úlohách s reálnym otcom a synom Jaroslavom Mottlom a Michaelom Mottlom, je drámou o tom, že morálna povinnosť môže mať väčšiu váhu ako vlastné ambície. Rozpráva príbeh Viktora, novinára lokálnej televízie, ktorý začne na vlastnú päsť vyšetrovať pozadie násilných činov vo svojom meste. Keď sa mu podarí odhaliť vinníka, čaká ho najťažšie rozhodovanie jeho života.
           

Premýšľal som, čo vedie mladých ľudí k tomu, aby sa pridávali k rôznym nacistickým skupinám. Dospel som tak k vytvoreniu postavy otca, ktorý kvôli vlastnému nezáujmu o rodinu zlyháva ako autorita pre svojho syna, čo sa mu kruto vypomstí.

pic
Foto: slovenský film Niečo sa deje

 Hovorí o pôvode svojho príbehu Roman Ďuriš, ktorý je čerstvým absolventom štúdia réžie hraného filmu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení.

            Okrem režiséra sa svetovej premiéry v egyptskej Káhire zúčastnia aj kameramanka Michaela Hošková, vedúci produkcie Richard Šimeček a strihač Peter Sedláčik. O výsledkoch súťaže Cinema of Tomorrow, do ktorej bolo zaradených 21 krátkych filmov z celého sveta, rozhodne trojčlenná medzinárodná porota a zverejnené budú na záverečnom ceremoniáli festivalu.

 

Something is Happening / Niečo sa deje (trailer) from FTF VŠMU on Vimeo.


 
Peter Gašparík
Ateliér scenáristickej tvorby
PR manažér FTF VŠMU

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]