Autor textu: Školské.sk
20.11.2019

Aké knihy budú Slováci kupovať tento rok na Vianoce?

Najväčší nákupný sviatok sa blíži.

Foto: carovnapolicka.sk

Bratislava 20.11.2019 (Skolske.sk)

Knižný portál carovnapolicka.sk v októbri vytvoril verejný prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako 3400 knižných nadšencov, ktorí zodpovedali základné otázky o svojich knižných nákupoch a plánoch.
Už je to takým zvykom, že takmer každý pri svojich tradičných nákupoch ako oblečenie a hračky, priloží do zoznamu aj knižku. Kniha je darčekom, ktorý poteší takmer každého a v dnešnej dobe je výber priam neuveriteľný.

V  prieskume sa pýtali na priemernú sumu, ktorú plánujú Slováci investovať do vianočných knižných darčekov. Takmer polovica opýtaných potvrdila, že sa chystajú na knihy minúť do 40 eur. 
Knihy sa už tradične najčastejšie nakupujú práve na Vianoce. Pri týchto nákupoch je však dôležitá aj cena a čoraz častejšie sú preto vyhľadávané knižné bazáry, kde sa len jedenkrát prečítané knihy dajú kúpiť oveľa lacnejšie. Takáto kniha má tiež svoju hodnotu a čaro, plus máme tu aj knihy, ktoré sa nové už zohnať nedajú.

Na otázku, či sú Slováci ochotní darovať knihy z druhej ruky alebo len nové to vyšlo takmer pol na pol. 53% ľudí pokojne daruje aj prečítanú knihu a 47% len striktne novú.

Nákupy kníh je teda možné realizovať pohodlne z domu, on-line (e-shopy a spomínané knižné bazáry) alebo priamo návštevou kníhkupectva. Tak sa respondentov spýtali aj na to, či slováci plánujú on-line nákupy alebo si pôjdu knihy vybrať osobne do kamenných prevádzok. Najsilnejší podiel tvoria on-line objednávky, 70%, v tesnom závese za nimi sú osobné nákupy v kníhkupectve  65% a nezaostáva ani on-line portál s prečítanými knihami, carovnapolicka.sk s 50%.

A aké knihy sa budú tento rok pod stromčekom rozbaľovať?
Na plnej čiare víťazí beletria, detektívky a detské knihy. Napríklad autori Dominik Dán, Stephen King, alebo Táňa Vasilková - Keleová, Jozef Karika, či Michelle Obamová. Knihy, ktoré budú tento rok najviac kupované sú Harry Potter, séria After, príbeh veľryby Gerdy, Mengeleho dievča.

Top 10 kníh, ktoré sa Slováci chystajú nakupovať na Vianoce

1.  Harry Potter - J.K. Rowling
2. After - Anna Todd
3. Gerda: Príbeh veľryby - Adrián Macho
4. Mengeleho dievča - Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová 
5. Smrtiaca bielaRobert Galbraith - J.K. Rowling
6. Kde raky spievajú - Delia Owens
7. Sapiens - Yuval Noah Harari
8. Nôž - Jo Nesbo
9. Kváskovanie - Naty Žúreková Štefková Daniela Rau,  kolektív
10. Omyl - Elle Kennedy



Do Vianoc už neostáva veľa času, preto sa inšpirujte knižnými tipmi a začnite plánovať knižné darčeky už teraz.

Zdroj: www.carovnapolicka.sk, Eliška Holienčiková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]