Dunajská Streda 13.11.2019 (Skolske.sk)
Na Súkromnej strednej odbornej škole s vyučovacím jazykom maďarským na Neratovickom námestí v Dunajskej Strede 25. októbra úspešne odštartoval projekt pod názvom Zvyšovanie kvality odborného vzdelávania v gastronómii s rozvíjaním kompetencií žiakov pomocou multikultúrnej výchovy.
Cieľom tohto projektu bolo zvyšovať odbornosť študentov strednej odbornej školy, priblížiť cudzie kultúry žiakom pomocou gastronomických workshopov, pričom sa študenti naučia pripraviť turecké, čínske a maďarské tradicionálne jedlá od profesionálov.
V prvej etape projektu žiaci študijného odboru služby v cestovnom ruchu úspešne predviedli prezentáciu tureckej kultúry a tradičných tureckých jedál, ktorá bola spojená s diskusiou.
Dňa 28. októbra 2019 sa na strednej odbornej škole uskutočnil turecký kulinársky workshop pod vedením Samira Mustafiho.
Turecký šéfkuchár predviedol svoje kulinárske vedomosti v školskej kuchyni a spolu so žiakmi študijného odboru hotelová akadémia pripravili kebab. Príprava jedla a pohostenie žiakov a pedagogických zamestnancov školy v odbornej učebni gastronómie a pohostinstva prebehli v príjemnej atmosfére, žiaci sa naučili postup prípravy tureckej špeciality a získali cenné skúsenosti a vedomosti zo života. Poldňový kulinársky workshop svojou koncepciou nadviazal aj na prednášku známeho maďarského turkológa Mihálya Dobrovitsa z Budapešti o tureckom putovaní dunajskostredského orientalistu Ármina Vámbéryho. Vámbéry raz vo svojich spisoch spomenul typické turecké jedlo, ktoré ochutnal počas svojho pobytu v Turecku nazvaný ako kebab. Po upútavej prednáške odborníka došlo k slávnostnému kladeniu venca k buste Ármina Vámbéryho v Dunajskej Strede.
Turecký workshop bol úspešne spojený s aktivitami zosúladenými s multikultúrnou výchovou, žiaci získali cenné a autentické vedomosti, ktoré môžu aplikovať v každodennej praxi.
Valéria Lelkes