Autor textu: TASR
13.11.2019

KSK neeviduje sťažnosti na nízke teploty z OA Watsonova

Študent anonymne poukazuje na nevhodné podmienky vyučovania v chladných triedach.

Foto: Facebook školy

Košice 13.11.2019 (TASR)

 Žiadnu sťažnosť súvisiacu s nízkymi teplotami z Obchodnej akadémie (OA) na Watsonovej ulici v Košiciach jej zriaďovateľ, ktorým je Košický samosprávny kraj (KSK), v poslednej dobe nezaznamenal. Je si však vedomý zlého technického stavu budovy. Za KSK to pre TASR uviedla Andrea Štefanová v reakcii na pondelkový (11. 11.) príspevok na sociálnej sieti. V ňom údajne študent anonymne poukazuje na nevhodné podmienky vyučovania v chladných triedach.

      V príspevku uvádza, že teplota v triedach sa pohybuje okolo 19 stupňov a na chodbách okolo 14 stupňov Celzia. „V takej zime je neľudské sedieť sedem hodín denne. Toho času dve spolužiačky skončili na pohotovosti so zápalom močových ciest a to ešte nie sú vonku mínusové teploty,“ píše.

      Ako Štefanová povedala, podľa platnej vyhlášky sú teploty v učebniach stanovené na 20 stupňov Celzia, na toalete a na schodisku 15. „Tolerancia je v škále od -1 až po +3 stupne Celzia,“ dodala s tým, že toho času na odbore školstva nemajú zaznamenanú žiadnu sťažnosť súvisiacu so zdravotnými problémami žiakov, ktoré by spôsobili nízke teploty v škole.

      Zriaďovateľ však eviduje sťažnosti, ktoré v kópii posielajú riaditelia iných škôl a ktoré prioritne adresujú poskytovateľovi energetických služieb. Školy žiadajú zvýšenie teploty v priestoroch. KSK podľa svojho vyjadrenia rokuje s poskytovateľom služieb, ktorý situáciu rieši. „Po kontaktovaní poskytovateľa energetických služieb sme získali informáciu, že po jesenných prázdninách bol pomalý nábeh na vykurovanie, pretože teploty cez víkend neklesli pod 12 - 13 stupňov, čo je hranica automatického vykurovania,“ uviedla Štefanová s tým, že teploty v školách klesli 4. novembra.

      „Zástupcovia odboru školstva a oddelenia energetiky aktívne komunikujú s poskytovateľom energetických služieb a hľadajú riešenie, aby v školách zavládol nielen tepelný komfort určený vyhláškou, ale aby bola na školách tepelná pohoda,“ dodala.

      Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) pre TASR uviedlo, že v zmysle školského zákona sú školy a školské zariadenia pri výchove a vzdelávaní a pri činnostiach priamo súvisiacich s výchovou a vzdelávaním povinné zaistiť bezpečnosť a ochranu zdravia detí a žiakov. „V opačnom prípade môžu rodičia, prípadne zamestnanci školy adresovať podnet zriaďovateľovi školy alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,“ spresnil rezort.

      „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach vykoná v uvedenom výchovno-vzdelávacom zariadení štátny zdravotný dozor s tým, že súčasťou kontroly bude aj meranie teplôt v jednotlivých miestnostiach školy,“ uviedla v stanovisku Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že vzhľadom na možnú chybu, respektíve odchýlku merania, je možné akceptovať rozdiel v teplote približne 0,5 stupňa Celzia.
​​​​​​​
      KSK pripomína, že do rozpočtu na rok 2020 chce zahrnúť aj komplexnú rekonštrukciu budovy uvedenej OA v celkovej sume 870.000 eur. Okrem výmeny okien a zateplenia fasády má ísť aj o obnovu elektroinštalácie. Návrh rozpočtu bude schvaľovať zastupiteľstvo KSK na svojom decembrovom zasadnutí.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]