Autor textu: Školské.sk
08.11.2019

V ŠPÚ zasadala nadrezortná pracovná skupina

Pre celoživotné vzdelávanie pedagógov ZŠ a SŠ v oblasti záležitostí EÚ

Foto: ŠPU

Bratislava 08.11.2019 (Skolske.sk)

V Štátnom pedagogickom ústave sa stretli na pracovnom rokovaní členovia nadrezortnej pracovnej skupiny pre celoživotné vzdelávanie pedagógov základných a stredných škôl v oblasti záležitostí Európskej únie. Krátkodobý cieľ, ktorý si stanovili na mítingu zástupcovia ŠPÚ a rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí , je aktualizácia vzdelávacích programov cez metodické usmernenie a konkretizácia tém pre pilotný vzdelávací seminár s workshopmi  pre učiteľov a učiteľky predmetov zo vzdelávacích oblastí Človek a spoločnosť a Človek a hodnoty. Dlhodobejším cieľom pracovnej skupiny je rozšírenie obsahu vzdelávacích programov o témy súvisiace s problematikou Európskej únie v súlade s pripravovaným systémovým modelom tvorby kurikula.

„Na rokovaní sme si konkretizovali postup pri napĺňaní zámeru, na ktorom sme sa dohodli so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Františkom Ružičkom. To znamená spoluprácu na príprave vzdelávania učiteľov základných škôl, stredných škôl a gymnázií a systémovej aktualizácii obsahových štandardov vo vzdelávacom procese v základných a stredných školách. Systémový model tvorby kurikula vrátane jeho periodickej inovácie, na ktorom už v ŠPÚ pracujeme, využijeme na integrálne a prirodzené začlenenie tém orientovaných na zvýšenie povedomia žiakov o európskych záležitostiach, inštitúciách a legislatíve do jednotlivých predmetov, “ uviedol po skončení rokovania riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.

Pilotný vzdelávací seminár s workshopmi  pre učiteľov a učiteľky  predmetov zo vzdelávacích oblastí Človek a spoločnosť a Človek a hodnoty by sa mal uskutočniť na jar budúceho roka. Metodické usmernenie s návrhmi na aktualizáciu vzdelávacích štandardov pre vzdelávacie oblasti Človek a spoločnosť a Človek a hodnoty má byť pripravené do začiatku školského roka 2020/2021.
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]