Autor textu: Vladimír Bačišin
08.11.2019

Abeceda ekonomiky - svetová ekonomika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 08.11.2019 (Skolske.sk)

Text...

Svetová ekonomika je prepojenie niekoľkých národných ekonomík do jednotnej celosvetovej ekonomiky. Základom svetovej ekonomiky je medzinárodná deľba práce.

Aké momenty sa premietajú do svetovej ekonomiky? Hospodárstvo jednotlivých krajín sa čoraz viac otvára zahraničným vplyvom. Vo svete rastie nielen rast rozdielov v ekonomike, ale aj toho, že jednotlivé krajiny nahrádzajú iné.

Okrem toho v súčasnosti neexistuje to, že technický pokrok sa odohráva v jednej krajine. Veda a technika má vplyv na postavenie jednotlivých odvetví ekonomiky a tie sa premietajú do všetkých ekonomík vo svete. V svetovej ekonomike veľmi pôsobí efekt napodobovania. Jedna ekonomika napodobňuje inú. Ak niekde vymyslia inteligentný telefón o pol roka je inde. Každý sa snaží napodobniť niekoho iného. Všetky zmeny vedú k tomu, že ekonomiky ponúkajú takmer rovnaké výrobky a služby. Svetová ekonomika má ua sebou niekoľko etáp vývoja. Je to päť až sedem etáp vývoja.

Aké sú hlavné etapy vývoja svetovej ekonomiky? Prvá etapa sa spája so zámorskými objavmi. Druhá je totožná s koncom občianskej vojny v Spojených štátoch amerických. Tretia je daná koncom 1. svetovej vojny. Štvrtá etapa je obdobím medzi dvomi svetovými vojnami. Piata sa spája s päťdesiatymi a šesťdesiatymi rokmi. Šiesta etapa trvala od sedemdesiatych do osemdesiatych rokov. Posledná, siedma etapa je charakteristická jednotnou trhovou ekonomikou na celom svete. Tá sa začala vytvárať v deväťdesiatych rokoch. Odvtedy sa zintenzívnilo prepojenie národných ekonomík do svetovej ekonomiky.

​​​​​​​Existuje aj pojem svetové hospodárstvo. To predstavuje všetky národné hospodárstva jednotlivých štátov sveta, ako aj celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov vyplývajúcich z medzinárodnej deľby práce a existujúceho svetového trhu.
​​​​​​​
Svetová ekonomika je reálny sociálno-ekonomický systém, ktorý má základné prvky a základné väzby. Medzi základné prvky patria národné hospodárstva jednotlivých krajín a vzťahy medzi nimi.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]