Autor textu: Vladimír Bačišin
27.10.2019

Abeceda ekonomiky – William Stanley Jevons

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: TASR

  Bratislava 27. októbra (Školské.sk)

William Stanley Jevons (1835 – 1882) je anglický profesor logiky, filozofie a politickej ekonómie. Je známy rozvojom teórie relatívnych cien, hodnôt výmeny a hraničnej užitočnosti.

Vedec sa narodil v bohatej rodine obchodníka so železom a dcérou bankár. Po skončení rozmachu britských železníc otcova firma v čase najväčšej otcov podnik zbankrotoval. Aby pomohol rodine odsťahoval sa do Austrálie. Tam sa využil za kontrolóra kovov a v  Sydney sa zamestnal v mincovni. Tu sa prejavil jeho záujem o ekonómiu.

Hraničná užitočnosť je dodatočné uspokojenie, ktoré prináša spotreba jednej dodatočnej jednotky nejakého tovaru, keď množstvá všetkých ostatných spotrebovaných tovarov ostávajú nezmenené. Pre slovné spojenie hraničná užitočnosť sa používa marginálna užitočnosť. . Pojem hraničnej užitočnosti je ústrednou kategóriou marginalistickej analýzy. . William Stanley Jevons sa do histórie zapísal knihou teória politickej ekonómie (The Theory of Political Economy, 1871) Znamenala začiatok marginalistickej teórie.

Ako vyzerá táto teória na praktickom príklade. Čím viac vecí človek má a počet ostatných sa nemení, tým menej iných sa mu žiada. Ak má v chladničke veľa mlieka, nežiada sa mu kefír. Čím je predmet zriedkavejší, tým viac stojí. Takým príkladom je napríklad žinčica. Stojí viac ako mlieko. Čím viac mlieka vypijem, o to viac klesá hodnota posledného vypitého pohára tohto nápoja.

Klasickí ekonómovia zo začiatku XIX. storočia tvrdili, že relatívne ceny sú určené nákladmi na výrobu. Jevons na rozdiel od nich tvrdil, že relatívne ceny závisia na subjektívnom hodnotení ľudí, aké uspokojenie dostanú pri spotrebe tovaru, alebo služby.
​​​​​​​
William Stanley Jevos prospel aj k rozvoju teórie cyklov a teórie rastu. V ekonomickej teórii existuje paradox, alebo efekt Jevonsa. Podľa neho technologický pokrok zvyšuje spotrebu. Čím viac sa rozšíril parný stroj, tým viac sa spotrebovalo uhlia..

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]