Autor textu: TASR
24.10.2019

Slovensko do konca roka uhradí zvyšok poplatku za členstvo v CERN-e

Lubyová potvrdila, že SR zatiaľ zaplatilo tri milióny eur.

Foto: Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová 

Bratislava 24.10.2019 (TASR)

Slovensko do konca roka uhradí zvyšok poplatku za členstvo v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN), vo štvrtok to potvrdila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). V tomto roku je členský poplatok v CERN-e šesť miliónov eur. Lubyová potvrdila, že Slovensko zatiaľ zaplatilo tri milióny eur a ďalšie tri milióny sú rozpočtované tak, že by sa mali uhradiť do konca roka.

      Slovenská akadémia vied (SAV) spolu s najväčšími univerzitami v stredu (23. 3.) upozornila na to, že štát si neplní svoje záväzky, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmlúv, ako napríklad záväzky voči CERN-u. "Je nevyhnutné, aby boli v najbližších dňoch tieto záväzky vyrovnané a krajina tak nemusela čeliť zastaveniu rozbehnutých projektov a medzinárodne negatívnej odozve," uvádza sa v spoločnom vyhlásení SAV a univerzít.    

"CERN je organizáciou fyzikálneho výskumu. Naši vedci sa tam rozvíjajú a získavajú medzinárodné skúsenosti. CERN je jednou z najprestížnejších a zároveň aj najdrahšou spoluprácou. Od roku 2012 tam SR investovala 40 miliónov eur.

Poznamenala Lubyová. Zároveň podotkla, že náklady na členstvo v týchto medzinárodných organizáciách rastú rýchlejšie ako to, čo dáva rezortu školstva ministerstvo financií na pokrytie takýchto výdavkov. "Vyzvala som Branislava Sitára, ktorý je predsedom národného výboru pre CERN, aby nás prišiel poinformovať, aby sme vedeli, ako dokážeme tieto platby štruktúrovať," poznamenala šéfka rezortu školstva.
​​​​​​​
      "Nikto nechce vedcov ukrátiť, ale všetci musia chápať, že šesťmiliónové položky musíme vynakladať aj s patričnou odbornou starostlivosťou, aby sme peniaze daňových poplatníkov dávali na niečo, čo je užitočné a potrebné," dodala Lubyová. Zároveň potvrdila, že poplatok za členstvo v Európskej vesmírnej agentúre je už tento rok uhradený. "Tam sme to zatiaľ vždy dokázali zaplatiť. Je to lacnejšie. CERN stojí okolo šesť miliónov eur, tam je to okolo 1,5 milióna eur. Keby sa však Slovensko chcelo stať riadnym členom Európskej vesmírnej agentúry, tak by sa tieto náklady možno zdesaťnásobili," uzavrela Lubyová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]