Autor textu: Ivana Šaffová
21.10.2019

Prešovská univerzita spustila výučbu rómskeho jazyka

Nový študijný program sa volá  Rómsky jazyk a literatúra.

Foto: Ivana Šaffová

Prešov 21.10.2019 (Skolske.sk)

Prešovská univerzita má v oblasti rómskych štúdií niekoľkoročné skúsenosti. V roku 2011 vznikol Ústav rómskych štúdií (ÚRŠ), ktorý je aktuálne súčasťou Centra jazykov a kultúr národnostných menšín Prešovskej univerzity. Ústav sa orientoval predovšetkým na vedecko-výskumnú činnosť, pričom pedagogická činnosť tvorila iba doplnkovú časť jeho aktivít.

Ako prvá a jediná univerzita na Slovensku

V priestoroch rektorátu Prešovskej univerzity sa uskutočnila tlačová konferencia spojená s ukážkou výučby rómskeho jazyka. Tento študijný program je unikátny tým, že sa vyučuje iba na našej univerzite (okrem Prešova sa s ním môžeme stretnúť v Prahe na Karlovej univerzite).

Akreditovaný študijný program rómsky jazyk a literatúra je zameraný na prípravu kvalifikovaných učiteľov, ktorí majú možnosť po ukončení štúdia odborne vyučovať na základných a stredných školách. „Sme v komunikácii s mnohými zriaďovateľmi škôl, ktorí prejavujú záujem o takúto vec, takýchto študentov, pretože si uvedomujú, že ak majú v škole žiakov, ktorých materinským jazykom je rómčina, tak znalosť rómskeho jazyka je obrovským prínosom,“ hovorí Alexander Mušinka, antropológ ÚRŠ PU.

pic
Foto: Ivana Šaffová

Rómsky jazyk chcú na univerzite aj naďalej rozvíjať

„Plánujeme rozšíriť tento program o elementárnu pedagogiku a umožniť rozširujúce štúdium pre absolventov, ktorí už učia, aby si mohli dorobiť kvalifikáciu z rómskeho jazyka a literatúry,“ dodáva Mušinka.

V súčasnosti študuje program rómsky jazyk a literatúra 9 študentov. Dôvody sú rôzne. „Mám rómsky pôvod a tento jazyk už ovládam odmalička. Ale taktiež je to aj preto, lebo v minulosti som študovala aj angličtinu, francúzštinu a španielčinu, čiže dosť inklinujem k cudzím jazykom a povedala som si, že rómsky jazyk je správny smer,“ odpovedá Natália Ferencová, študentka 1. ročníka programu rómsky jazyk a literatúra.

Taktiež ide o cudzí jazyk, je potrebné sa s ním stotožniť a učiť sa ho od základov

Rómsky jazyk bol kodifikovaný v roku 1970. Odvtedy k nemu prenikli slová z celého sveta. A vedeli ste, že rómsky jazyk má aj svoj sviatok? 5. novembra si pripomíname medzinárodný deň rómskeho jazyka. Pevne veríme, že sa počet študentov daného programu bude rok čo rok zvyšovať a záujem o tento jazyk narastie.

Zdroj: PU Prešov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]