Autor textu: TASR
16.10.2019

Extravagantný spisovateľ Oscar Wilde sa narodil pred 165 rokmi

Uštipačným humorom a iróniou sa neváhal provokatívne vysmievať prudérii.

Foto: TASR

 Dublin/Bratislava 16.10.2019 (TASR)

 Osud prozaika, básnika, dramatika, veľkého estéta či sarkastického kritika viktoriánskej spoločnosti Oscara Wilda púta pozornosť aj v súčasnosti. Umelec si svojimi dielami, šarmom a duchaplnosťou síce otvoril cestu do najvyšších kruhov vtedajšej britskej smotánky. Tá ho však po škandále spojenom s jeho homosexualitou odvrhla. Wilde skončil vo väzení, po prepustení z ktorého zomrel takmer zabudnutý v malom parížskom hoteli. Od narodenia autora, ktorý po sebe zanechal známe divadelné hry a slávny román Obraz Doriana Graya, uplynie v stredu 16. októbra 165 rokov.

      Oscar Wilde sa narodil 16. októbra 1854 v Dubline ako druhý syn anglo-írskych rodičov. Otec Wiliam Wilde bol úspešný lekár, očný a ušný špecialista, ktorého za zásluhy o verejnú hygienu povýšili do šľachtického stavu. Napísal viacero lekárskych učebníc a bol autorom vtedy populárneho cestopisu o Egypte. Patril aj k známym lamačom ženských sŕdc, mal niekoľko mimomanželských potomkov.

      Matka budúceho básnika, prozaika a dramatika Jane Francesca Elgeeová pochádzala síce z rodiny talianskeho pôvodu, ale bola vášnivou bojovníčkou za slobodu Írska. V novinách uverejňovala vlastenecké články i básne pod pseudonymom "Speranza".

      Rodičia Oscara Wilda boli pre svoj búrlivý život často terčom anekdot vyššej dublinskej spoločnosti. Im to však neprekážalo, čo pravdepodobne ovplyvnilo aj Wilda, lebo už ako spisovateľ tiež rád pútal na seba pozornosť a pohŕdal typickou diskrétnosťou predstaviteľov strednej a vyššej triedy viktoriánskeho Anglicka.

      S výborným prospechom študoval na prestížnych školách v rodnom meste a neskôr aj päť rokov na Magdalen College v Oxforde, kde okrem iného získal univerzitnú cenu za báseň Ravenna. Počas štúdií na Oxforde sa stretol s dvoma ľuďmi, ktorí mali významný vplyv na formovanie jeho názorov a spisovateľskú kariéru. Prvým bol historik a teoretik umenia John Ruskin a druhým filozof a historik Walter Pater.

      Po skončení štúdií sa usadil v Londýne, kde sa venoval literárnej tvorbe a spoločenskému životu. Svojrázny Wilde pohŕdajúci spoločenskými konvenciami sa stal vítaným hosťom v salónoch londýnskej spoločnosti. Uštipačným humorom a iróniou sa neváhal provokatívne vysmievať prudérii a moralistickému pokrytectvu. Pohŕdaním verejnou mienkou si však "dandy" Wilde vytváral aj armádu nepriateľov.

      Búrlivý spoločenský život a prijatia vo všetkých dôležitých salónoch však neriešili jeho finančnú situáciu. Preto sa v roku 1881 vydal na prednáškové turné do Spojených štátov amerických (USA). Keď sa ho v USA spýtali, či má niečo na preclenie, údajne povedal: "Len svojho génia." Po návrate do Londýna sa v máji roku 1884 oženil s Constance Lloydovou, s ktorou mal dvoch synov.

      Začiatky literárnej tvorby Oscara Wilda siahajú približne do roku 1878, venoval sa písaniu poézie. Neskôr pôsobil aj ako uznávaný kritik denníka The Pall Mall Gazette. V roku 1888 mu vyšlo dielo The Happy Prince and Other Stories (Šťastný princ a iné príbehy, 1888). Súbor netradičných pútavých rozprávok bohatých na hlboké myšlienky dodnes patrí k čitateľmi vyhľadávaným a obľúbeným dielam.

      Najslávnejším prozaickým dielom Oscara Wilda je román The Picture of Dorian Gray (Portrét Doriana Graya, 1890). Vtedajší kritici ho označovali za explóziu estetizmu a dekadencie s naznačenou témou homosexuality. To v prudérnej viktoriánskej spoločnosti vyvolalo aj viaceré negatívne reakcie. "Mravné alebo nemravné knihy neexistujú. Kniha môže byť len dobre napísaná, alebo zle napísaná. Nič iné", vyjadril sa k románu Oscar Wilde.

      Viktoriánskej spoločnosti menej prekážali jeho divadelné hry plné vtipných dialógov ako napríklad The Importance of Being Earnest (Aké dôležité je mať Filipa, 1895), či komédie Lady Windermere's Fan (Vejár lady Windermerovej, 1892) a An Ideal Husband (Ideálny manžel, 1859).

      Osudovým v živote Oscara Wilda bol rok 1891, keď sa zoznámil s mladým arisokratom Alfredom "Bosie" Douglasom. Stali z nich milenci, čo sa, samozrejme, nepáčilo otcovi mladého Douglasa markízovi z Queensberry, ktorý bol známy svojou drsnou až neľudskou povahou. Konflikt medzi markízom a spisovateľom sa skončil na súde, ktorý Oscar Wilde, samozrejme, prehral. Odsúdili ho na dva roky za obscénnosť a skončil vo väzení.

      Prvých šesť mesiacov trestu strávil vo Wandsworthe a zvyšok vo väzení Readingu. V jednej zo svojich posledných básni The Ballad of Reading Gaol (Balada o žalári v Readingu, 1898) opísal krutý väzenský život, ktorému bol vystavený.

      Väzenie talentovaného umelca zničilo nielen ľudsky, ale aj finančne. Jeho knihy sa prestali predávať a divadelné hry stiahli z repertoárov divadiel.

      Oscar Wilde zomrel 30. novembra 1900 v parížskom hoteli d'Alsace bez toho, aby zaplatil účet. Ešte na smrteľnej posteli 46-ročný spisovateľ vtipkoval o nenávidených hotelových kvetinkových tapetách. Pre toto vtipkovanie zvíťazil v roku 2007 vo verejnom hlasovaní o najvtipnejšieho človeka Spojeného kráľovstva. Nezaplatený účet sa zachoval do dnešných dní a visí zarámovaný v hoteli.

      Na náklady jeho bývalého milenca lorda Alfreda Douglasa pochovali Oscara Wilda na slávnom parížskom cintoríne Pere-Lachaise.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]