Autor textu: Róbert Majzlik
10.10.2019

„Cirkevňáci z Vranova“ dobyli najjuhozápadnejší bod Európy

Súčasťou programu boli aj rôzne exkurzie a výlety.

Foto:  Róbert Majzlik

Vranov nad Topľou 09.10.2019 (Skolske.sk)


Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou, ktorá už druhý rok koordinuje medzinárodný projekt 6 partnerských škôl z Európy, si uplynulý týždeň do svojej kroniky pripísala ďalší významný deň. Stalo sa tak vďaka mobilitnej návšteve partnerskej škole v juhoportugalskom meste Olhão.

Projekt s názvom Be Allies, Not Bullies (2018 – 2020), ktorého základom je partnerstvo 6 európskych škôl (Dánsko, Grécko, Taliansko, Portugalsko, Turecko a Slovensko), Cirkevná spojená škola realizuje v rámci programu EÚ Erasmus+, Kľúčová akcia 2. Témou je šikanovanie a jeho hlavným cieľom je rozvíjať účinné plány, politiku a stratégie na boj proti šikanovaniu, zlepšiť stratégie a reakcie na incidenty šikanovania, poskytovať podporu, identifikovať a predchádzať šikanovaniu a jeho dopadu na mladých ľudí, rozvíjať aktivity v triede na podporu pozitívnych medziľudských vzťahov, podporovať zapojenie rodiny do procesu prevencie, povzbudzovať mládež k propagácii šikanovania, zvyšovať povedomie verejnosti o šikanovaní. Na tomto stretnutí sa žiaci v zmiešaných medzinárodných skupinách zúčastnili odborného školenia, ktorého cieľom bolo vysvetliť význam a dôležitosť roly tzv. náhodného svedka šikanovania, ktorý je veľmi často súčasťou vzťahu medzi útočníkom a obeťou šikanovania. Účastníci výmeny si tak rozšírili nielen svoje teoretické poznatky o danej problematike, ale tiež postupy vhodnej reakcie a prípadnej intervencie v týchto prípadoch šikanovania.

pic
Foto: Róbert Majzlik

Súčasťou bohatého programu boli samozrejme aj rôzne exkurzie a výlety po významných miestach regiónu známeho ako Algavre. K tým azda „NAJ“ v tomto prípade patrí možnosť vystúpiť na vežu majáka Cabo de Santa Maria na ostrove Culatra, ktorý poskytuje neopakovateľný výhľad na všetky tri časti ostrova (Farol, Hângares a Culatra). Druhým rovnako jedinečným momentom bola určite aj možnosť postaviť sa na najjuhozápadnejší cíp Európy (Mys svätého Vincenta) a zanechať tam odtlačok svojich nôh, aj keď možno len na pár minút kým ho silný vietor nesfúkol do rozbúrených vôd Atlantiku. V stredoveku bol tento najjuhozápadnejší cíp Európy pokladaný za koniec sveta a veru pri pohľade na strmé útesy nad hladinou nepokojného, priezračne modrého Atlantiku, sme si aj tak pripadali. Morské vlny tu vytvorili dlhé piesočnaté pláže a do útesov vyhĺbili tajomné jaskyne. Od 15. storočia predstavoval tento mys dôležitý orientačný bod pre lode. Súčasný maják má dosah 95 km a údajne patrí medzi najvýkonnejší v Európe. Priamo k nemu sme sa však nedostali. Názov mysu sa spája s náboženskou legendou, podľa ktorej tu v 4. storočí vlny vyniesli na breh telo sv. Vincenta.

K významu tejto výmeny prispieva aj fakt, že pobytom v hosťovskej rodine, kde jediným komunikačným kanálom bola angličtina, si žiaci mohli overiť v praxi ich schopnosti dorozumieť sa v tomto cudzom jazyku. Okrem toho mali možnosť nahliadnuť tak povediac až pod pokrievku života týchto rodín a spoznať ich mentalitu, zvyky, či v niektorých prípadoch aj pre nás netradičné tradície. Bonusom bolo príjemné, ešte stále letné, počasie, po ktorom sa nám cnelo hneď po vystúpení z lietadla na letisku v Krakove.
​​​​​​​
Táto mobilita, podobne ako aj tá nadchádzajúca v Taliansku, bola hradená z grantu programu Erasmus+, Kľúčová akcia 2.

pic
Foto: Róbert Majzlik

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]