Autor textu: Ľuboš Lehocký
09.10.2019

Čo sa v cudzine naučíš, doma ako by si našiel

Škola dizajnu prináša zo zahraničia dôležité know-how domov.

Foto: Projekt Svet v infografike, Erasmus+, Škola dizajnu

Bratislava 9. októbra (Skolske.sk)

pic
Foto: Študenti v Estónsku pomocou infografiky spracovali rôzne informácie, ktoré sa priamo dotýkali ich študijného pobytu. Autor infografiky: Michal Nechala

Zo zahraničia si študenti a pedagógovia Školy dizajnu nenosia len nové zážitky, ale aj cenné know-how, vďaka ktorému môžu to, čo sa v cudzine naučili, posunúť doma ďalším.

​​​​​​​Študenti môžu v rámci programu Erasmus+ absolvovať študijný pobyt v zahraničí. V Školskom roku 2017/2018 mohli napríklad mladí dizajnéri mesiac študovať na Kuressaare Ametikool v Estónsku. Michal a Matej zo Školy dizajnu v Bratislave strávili začiatok školského roka na ostrove Saaremaa. Témou študijného pobytu v Kuressaare Ametikoool bola infografika, keďže ide o disciplínu, ktorá na slovenských umeleckých školách chýba.

Študentov počas pobytu sprevádzali aj dvaja pedagógovia, ktorí sa v Estónsku usilovali o získanie komplexnejšieho pohľadu na výučbu infografiky, vytvorenie podkladov pre metodiku výučby infografiky na Škole dizajnu a získavali tiež kontakty pre prípadné konzultácie v budúcnosti. Cieľom bolo, aby sa od nasledujúceho školského roku mohla infografika vyučovať aj na ich škole.

Okrem nových znalostí, ktoré si z Estónska priniesli študenti sa teda na Školu dizajnu vďaka pedagógom, ktorí sa mobility tiež zúčastnili, dostalo aj vyučovanie infografiky. Vďaka programu Erasmus+ a projektu Svet v infografike sa tak súčasťou pedagogických dokumentov umeleckej školy stala nová disciplína. Oboznámiť sa s ňou a získať nové vedomosti a zručnosti tak môžu aj ďalší študenti, ktorí sa síce mobility nezúčastnili, ale týmto spôsobom z nej môžu tiež profitovať.

Podobne sa do vyučovania dostalo v rámci odboru odevný dizajn aj spracovanie kože, s ktorým sa študenti a pedagógovia oboznámili vďaka programu Erasmus+ v projekte Leader in Leather o rok neskôr opäť v Estónsku.

V školskom roku 2019/2020 vycestujú študenti a pedagógovia zo Školy dizajnu aj do Slovinska, kde sa budú venovať technike sieťotlače. V Estónsku sa ďalší oboznámia s technológiou 3D tlače, pričom nové skúsenosti plánujú opäť neskôr odovzdať aj ostatným študentom na svojej domovskej škole v Bratislave.

pic
Foto: Infografiky vychádzali z rozhovorov a štatistík získaných študentmi Školy dizajnu v Kuresaare Ametikool
pic
Foto: Infografiky vychádzali z rozhovorov a štatistík získaných študentmi Školy dizajnu v Kuresaare Ametikool
pic
Foto: Infografiky vychádzali z rozhovorov a štatistík získaných študentmi Školy dizajnu v Kuresaare Ametikool

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]