Autor textu: Vladimír Bačišin
07.10.2019

Abeceda ekonomiky – oligarchia

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike

Foto: Pixanbay

Bratislava 07.10.2019 (Skolske.sk)

Slovo oligarchia je z gréckeho jazyka. Je na pomedzí ekonomiky a politiky. Je to politický režim, v ktorom sa moc sústreďuje do rúk relatívne malej skupiny občanov. Väčšinou ide o predstaviteľov veľkého monopolizovaného kapitálu. Tí skôr slúžia vlastným osobným a skupinovým záujmom, nie záujmom štátu ako celku. Oligarchovia - členovia oligarchie, môžu byť buď členmi samotnej vlády, alebo môžu mať rozhodujúci vplyv na jej formovanie a rozhodovanie v ich osobných a skupinových záujmoch.
​​​​​​​
Termín pôvodne používali v starovekom Grécku filozofi Platón a Aristoteles. Aristoteles používal termín „oligarchia“ vo význame „moc bohatých“, pričom ho dávali do kontrastu s aristokraciou. Aristoteles veril, že existujú tri ideálne formy vlády: monarchia, aristokracia a politia, z ktorých každá degeneruje do nasledovných foriem - tyrania, oligarchia a ochlokracia. Aristoteles poznal štyri druhy oligarcie.

Prvý je vtedy, ak ľudia majú neveľký majetok. Umožňuje im tráviť voľný čas a nemusia vyhľadávať pomoc štátu.

Druhý je v situácii, keď je menej majiteľov majetku v v prvom prípade. Veľkosť majetku každého majiteľa je veľká. To im umožňuje diktovať politické požiadavky.

Tretí je vtedy keď sa štátne funkcie zbiehajú do rúk majiteľov majetku. Po ich úmrtí prechádzajú štátne funkcie k ich synom.

štvrtý je keď ich majetok majiteľov vyrastie do obrovskej veľkosti a získajú veľa priaznivcov, potom sa vytvorí dynastická oligarchia, ktorá je blízka monarchii, a potom sa ľudia - oligarchovia - stanú vládcami, a neexistuje vláda zákona Tento zodpovedá extrémnemu druhu degenerovanej aristokracie.
Pred francúzskou buržoáznou revolúciou v roku 1789 bolo starogrécke slovo „oligarchia“ málo známe. Francúzski myslitelia tej doby oživili a rozšírili preklad tohto zabudnutého a takmer nepoužitého starodávneho výrazu znamenajúceho „moc niekoľkých“.  Dali mu novú definíciu, ktorá znamená „zlúčenia politických a ekonomických síl“. Poškodenie tohto fenoménu bolo vysvetlené skutočnosťou, že takáto fúzia vedie k korupcii, nekalej súťaži a monopolizmu, čo zasahuje do ekonomiky krajiny a spôsobuje jej slabosť a konkurencieschopnosť na medzinárodnej úrovni. V rámci oligarchie rastú ceny a klesá kvalita výrobkov. Oligarchovia potláčajú politické prostriedky v záujme svojich vlastných podnikov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]