Autor textu: Vladimír Bačišin
16.09.2019

Abeceda ekonomiky – história daní

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 16.09.2019 (Skolske.sk)

Dane vznikli vtedy keď vznikli štáty. Vznikli už v starom Grécku a v starom  Ríme. Pôvodne mali dani slúžiť ako  zdroj financovania vojen. Druhým dôvodom bolo prekonávanie prírodných katastrof. Najprv to boli výnosy z majetku panovníka. Neskôr to boli poplatky za rôzne práva ako napríklad právo  ťažby surovín, právo variť pivo, raziť mince. Tieto práva sa nazývali regálie
V období feudalizmu sa platia dane cirkevné, mestské, či feudálne. Boli to zárodky dnešných daní.
Štát, či už bol reprezentovaný kýmkoľvek, vždy cítil potrebu zabezpečovať, či financovať určité potreby, ako napríklad obranu krajiny, prevádzku dvora panovníka, či vytváranie rezerv na horšie časy, ako napríklad neúroda, vojny, epidémie a iné okolnosti.

Povinnosť platiť dane síce obmedzuje slobodné rozhodovanie jednotlivca, ale v modernej spoločnosti nutnosť platiť dane patrí medzi základné občianske povinnosti.

Dane sa prevádzajú do verejného rozpočtu – štátu, obce, štátneho fondu, či nadnárodného rozpočtu Európskej únie. Významný československý ekonóm Karel Engliš napísal, že daň je príspevok pre podpornú úhradu verejnej správy podľa osobnej a vecnej únosnosti poplatníka.
Podľa modernej daňovej teórie je daň zákonom stanovená povinná platba vyberaná správcom dane v prospech verejných rozpočtov.

Daň je označovaná ako nenávratná, neekvivaletná, neúčelová. Platbou daní sa stávajú súkromné peniaze verejnými.
​​​​​​​
Daň môžeme definovať ako povinnú zákonom stanovenú spravidla opakujúcu sa platbu, ktorú odvádzajú daňovníci zo svojho daňového základu v stanovenej lehote do štátneho rozpočtu.
Daňovník, alebo daňový subjekt,  je osoba, ktorá priamo odvádza daň za seba do štátneho rozpočtu, a toto označenie sa používa pri priamych daniach.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]