Autor textu: Jana Ikrényiová
15.09.2019

Rohovce: Na postavenie slovenskej školy na juhu SR chýbajú peniaze

Školu mali pôvodne postaviť na obecnom alebo štátnom pozemku.

Foto: TASR

Rohovce 15.09.2019 (TASR)

 Na výstavbu slovenskej školy na juhu Slovenska chýbajú financie. Vyplynulo to zo stretnutia úradníkov Ministerstva vnútra (MV) SR, odboru školstva Okresného úradu v Trnave, starostky obce Macov a zástupcov občianskeho združenia (OZ) Iniciatíva BKZ. Rodičia z OZ Iniciatíva BKZ už dlhší čas lobujú za vytvorenie slovenskej školy v obci Rohovce, pretože sa tam nachádza iba základná škola (ZŠ) s vyučovacím jazykom maďarským. Nová plnoorganizovaná ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským mala v školskom roku 2020/2021 vzniknúť v neďalekej obci Macov a vyriešiť tak tento problém.

      Škola sa mala pôvodne postaviť na obecnom alebo štátnom pozemku, čo sa nepodarilo, preto sa zvažujú iné riešenia. Na kompletnú výstavbu kontajnerovej školy v Rohovciach má MV z rezervy predsedu vlády zatiaľ 700.000 eur. "Prebiehajú rokovania na úrovni MV SR, centra podpory, odboru školstva Okresného úradu Trnava s obcou Macov o kúpe pozemku na výstavbu novej ZŠ pre dotknuté obce," povedal rezort vnútra.

      Problém s umiestnením detí do slovenských škôl nemajú len Rohovce. Týka sa to viacerých obcí – Macov, Báč, Blatná na Ostrove, Trnávka, Holice.

      Pozemok zrejme zoberie z rozpočtu značnú časť, uvádza zástupkyňa rodičov Erika Krišková z OZ Iniciatíva BKZ. Riešením by podľa združenia mohlo byť rozhodnutie predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) o zvýšení financií na stavbu školy. „Na stretnutí sme si vypočuli, že suma, ktorá je na stavbu novej plnoorganizovanej školy k dispozícii, nebude postačovať. Preto je zrejme teraz jedinou cestou, že sa to zvýši. Iná alternatíva, kde by mala škola fungovať, nie je. Obec Rohovce slovenskú školu dlhodobo odmieta,“ hovorí Krišková.

      Zo zákona sú zriaďovateľom ZŠ obce. Zástupcovia obce Rohovce odmietli poskytnúť voľné triedy v ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským na slovenské vyučovanie. "Sám starosta obce Zoltán László pre médiá v marci tohto roka povedal, že tri až štyri triedy majú voľné. Priznal, že obecní poslanci nesúhlasia, aby ich poskytli slovenskej ZŠ. Obec dlhodobo sabotovala akúkoľvek možnosť pre žiakov, ktorí sa chceli vzdelávať v štátnom jazyku," uvádza iniciatíva. Premiér prisľúbil obyvateľom, že školu so štátnym vyučovacím jazykom zriadi štát.

      Do úvahy prichádza postavenie slovenskej školy v obci Lehnice alebo Dobrohošť. „Škola v Lehniciach ešte pred rokom neprijímala žiakov z iných obcí, lebo bola preplnená. Nateraz je to záplata, no ešte k tomu aj so zlým autobusovým spojením. My žiadame dlhodobé koncepčné riešenie, plnoorganizovanú ZŠ s oboma stupňami a aby bola v blízkosti bydliska žiakov,“ konštatuje Slávka Brontvajová z Iniciatívy BKZ.  
​​​​​​​
      Dobrohošť nie je podľa iniciatívy dobrým riešením, problémom je hlavne doprava. "Obec je na opačnej strane Dunaja a premáva tam len kompa, ktorá je každú chvíľu počas nepriaznivého počasia odstavená. Neexistuje ani žiadna možnosť, ako zabezpečiť dopravu do Dobrohošťa pre množstvo detí zo všetkých dotknutých obcí," vysvetľuje Krišková. Ak by aj bola zriadená školská doprava, musel by to byť mikrobus, ktorý kapacitne nepostačí, keďže autobus kompa neprepraví, uzatvára Krišková.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]