Autor textu: TASR
12.09.2019

Laura a Janko vyhrali štipendium na letnej škole Oxfordu

Sú to študenti Cirkevného gymnázia sv. Františka z Assisi vo Vranove nad Topľou

Foto: Cirkevná spojená školaVranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 12.09.2019 (TASR)


Dvojtýždňové dobrodružstvo Laury a Janka v "meste zasnených veží", vďaka ktorému získali ešte viac motivácie učiť sa.

Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou sa netají svojou aktívnou účasťou na rôznych projektoch. Študenti i pedagógovia majú vďaka medzinárodnému programu, ako je  Erasmus+, príležitosti vzdelávať sa v zahraničí či spolupracovať s partnerskými školami po celej Európe.
Tento rok sa však študentom cirkevnej školy naskytla aj príležitosť z "iného súdka", a to zapojiť sa do súťaže o štipendium na The Oxford Spires Summer School. Po ponuke vyučujúcich, ktorá odznela v triedach na hodinách angličtiny sa teda našli odvážlivci, ktorí sa rohodli napísať esej. Jej tému si vyberali na základe programu, o ktorý mali záujem.

S veľkým potešením a zároveň hrdosťou prijalo cirkevné gymnázium v apríli správu, že eseje dvoch ich žiakov, Laury Krajňákovej a Jána Demetera boli úspešné.

Študenti sa rozhodli pre program STEP (Step Towards English Proficiency) a tému: Je kupovanie kožušinových kabátov neetické? V jednom prípade šlo o výhru kompletného školného, v tom ďalšom o čiastku. Cieľom letnej školy je sprostredkovať mladým ambicióznym študentom  neporovnateľnú skúsenosť zameriavajúcu sa na oblasť práva, medzinárodných vzťahov, ekonomiky, podnikania a samozrejme angličtiny.
​​​​​​​

Čím je The Oxford Spires Summer School iná a čo ju robí tak výnimočnou?

Letná škola Oxfordu bola založená v roku 2014. Jej zakladatelia – právnik a ekonóm, mali obrovskú vášeň pre učenie a pokladali Oxford za ideálne miesto vzdelávania pre ďalšie generácie právnikov, ekonómov a lídrov.

Na škole nevyučujú len profesori, ale taktiež profesionáli – právnici, diplomati, bankári, ktorí zdieľajú svoje znalosti, odbornosť a skúsenosti. Práve táto skutočnosť je kľúčovou. Študenti vidia úsilie, ktoré je potrebné vynaložiť v jednotlivých odboroch a zároveň spoznávajú, aké tieto profesie v skutočnosti sú.

pic
Foto: archív CSŠ

A aký bol Oxford slovami Laury a Janka, ktorí sa letnej školy zúčastnili tieto prázdniny?

Všetko, čo sme na The Oxford Spires Summer Shool zažili, nás naučilo veľa. Bola to skvelá príležitosť spoznať vzácnych, inšpiratívnych ľudí, naučiť sa niečo nové. Zažili sme veci, na ktoré naozaj nezabudneme. Boli to pekné momenty, plnohodnotné prednášky, večerný Oxford, zaujímavý program. Večerami nás čakali hry, filmy, športový a debatný večer, karaoke, divadlo. Dokonca sme si vyskúšali, ako to chodí na súde (mock trial). No to, čo si budeme pamätať najviac, sú rozhodne ľudia, ktorých sme tam spoznali… ostatní študenti, prednášajúci, zamestnanci a takisto aj príjemní a ochotní Angličania. Po skončení letnej školy, máme oveľa viac motivácie učiť sa niečo nové - hlavne jazyky..." .

pic
Foto: archív CSŠ

Tešíme sa z Laurinho a Jankovho dobrodružstva a úspechu, ktorý je poctou nie len pre samotné cirkevné gymnázium či mesto Vranov nad Topľou, ale i pre našu "malú veľkú krajinu".

-aš-

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]