Autor textu: Mária Tarišková
11.09.2019

VEDECKÝ VEĽTRH – VEĽTRH PLNÝ ZÁBAVY

Už tento piatok, 13. septembra 2019, sa na námestí NC Eurovea v Bratislave otvoria brány 4. ročníka Vedeckého veľtrhu. O zaujímavý a zábavný program sa aj tohto roku postará viac ako 40 vystavovateľov.

Foto: VEDECKÝ VEĽTRH

Bratislava 11.09.2019 (Skolske.sk)

Vedecký veľtrh je celodenným zábavným programom, v rámci ktorého sú rôzne oblasti vedy a výskumu prezentované zaujímavou a interaktívnou formou. Určený je najmä pre deti a mládež školského veku (6-18 rokov), no zaujímavý bude aj pre pedagógov, rodičov a širokú verejnosť. Cieľom podujatia je povzbudenie záujmu slovenskej mládeže o význam vedy v každodennom živote a prípadnú budúcu kariéru vo vedeckých odboroch.

Medzi vystavovateľmi budú, tak ako po minulé roky vysoké a stredné školy, vedecké ústavy, záujmové organizácie, ale aj subjekty komerčnej sféry, ktoré sa vo svojich stánkoch pokúsia ukázať, že veda je všade okolo nás, a že je potrebná v každodennom živote.

Vedecký veľtrh sa slávnostne začne 13. septembra 2019 (piatok) o 9:30 hod.

Aj tohto roku sa návštevníci Vedeckého veľtrhu môžu tešiť na bohatý a pestrý výber vystavovateľov z rôznych oblastí vedy, ako sú: fyzika, chémia, matematika, informatika, robotika, elektrotechnika, či astronómia. Ako zvyčajne, aj teraz si budú môcť sami vyskúšať rôzne fyzikálne a chemické pokusy, u mnohých vystavovateľov, za ktorých spomeniem spoločnosť MENSA Slovensko, si budú môcť otestovať svoju zdatnosť v logických či matematických hlavolamoch, kvízoch a súťažiach.

Ak patríte k milovníkom automobilov, okrem sledovania autodiagnostiky na konkrétnom vozidle, môžete obdivovať napríklad elektromobil, ktorý zostrojili študenti strednej školy, či rôzne robotické autíčka. Oblasť robotiky bude prezentovať niekoľko vystavovateľov, ktorí vám okrem robotov predvedú rôzne modely výrobných liniek, vysvetlia a ukážu ako fungujú pohybové senzory (kinect) a riadenie gestami.

Na Vedeckom veľtrhu nemôže chýbať ani virtuálna realita, ktorá je spojená s pestrým svetom fantázie, dobrodružstiev, experimentovania a objavovania, ukážky špičkovej modernej technológie a stále obľúbené drony. Deti budú mať po prvýkrát na našom veľtrhu možnosť absolvovať krátke pilotné školenie a zároveň pilotovať malý dron mavic. Pripravená bude aj malá trať s prekážkami na realizáciu pretekov s malými dronmi s váhou do 50 gramov.

Medzi vystavovateľmi bude mať zastúpenie aj Slovenská akadémia vied, a to najmä prostredníctvom svojich ústavov. Ústav krajinnej ekológie sa bude vo svojej expozícii venovať téme „krajina očami mladého výskumníka“, súčasťou ktorej bude mnoho názorných ukážok o živej a neživej prírode Slovenska. Za pomoci Archeologického ústavu budeme „odklínať minulosť“.

Napriek tomu, že 3D tlač už nepatrí medzi úplné technologické novinky, pre viacerých bude iste zaujímavé vyskúšať si prípravu 3D tlače, priamo na mieste si vytlačiť svoju obľúbenú vecičku, alebo si pozrieť 3D modely skutočných objektov, napríklad historických pamiatok ako sú mayské pyramídy, ktoré je možné skúmať aj na Slovensku, bez nutnosti vstúpiť do guatemalskej džungle.

Každý rok sa snažíme priniesť návštevníkom niečo nové a nebude tomu inak ani tentokrát. Novinkou na tohtoročnom veľtrhu bude tunel z LED obrazoviek, vďaka ktorému sa budú môcť návštevníci Vedeckého veľtrhu po prvýkrát prejsť po vesmírnej lodi, inej planéte či po morskom dne.

To všetko je však len zlomok toho, čo návštevníkov na tohtoročnom vedeckom veľtrhu čaká. Zaujímavý bude aj sprievodný program, ktorým budú návštevníkov sprevádzať aj tohto roku dvaja moderátori a milovníci vedy Richard Vrablec a Ivan Bindas alias Binďo.

Vedecký veľtrh v Bratislave organizuje nezisková organizácia Veda nás baví v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave.

Patrón Vedeckého veľtrhu:
prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc., predseda Slovenskej akadémie vied
Juraj Draxler, bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu SR


Partneri: DANONE spol. s r.o., DINANSI, s.r.o., DRONEBOTIX s.r.o., ESET spol. s r.o., EUROVEA, KVANT spol. s r.o., MAXONE, s.r.o., MENSA Slovensko, SEA – Agentúra pre vzdelanie a vedu, SIEA, AQUACORE s.r.o., PROMO ACTIVITY s.r.o., FUSION, s.r.o.
Hlavní mediálni partneri: Best FM Rádio, TASR, Denník N
Mediálni partneri: Kam do mesta, Mladý vedec, PC REVUE, Quark, Radio THE END, Slovenka, SME, TECHBOX, TOUCHIT

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]