Autor textu: Mária Tarišková
10.09.2019

Motivujte deti darovaním diplomu alebo medaily

Je všeobecne známe, že ak sme k niečomu motivovaní, plní sa nám zadanú úlohu lepšie.

Foto: Poháre Bauer

Bratislava 10.09.2019 (Skolske.sk)

A nikto nedokáže motiváciu oceniť viac než práve deti. Je jedno, či sú to deti školopovinné, alebo tie najmenšie, navštevujúci ešte len materskú školu. Držať v ruke diplom, ktorý hmatateľne ukáže ocenenie ich usilovnosť, je veľký krok k tomu, aby sa nabudúce snažili znovu a treba ešte viac.

pic
Foto: Poháre Bauer

Pracuj a budeš odmenený

Najmä u najmenších detí je niekedy problém, presvedčiť ich k nejakej spolupráci. Prečo by mali plniť zadanú úlohu? Čo z toho budú mať?
Menšie motivácia, vhodná predovšetkým pre deti do troch rokov a deti mimo kolektív, je samozrejme pochvala. U starších detí pohybujúcich sa uprostred kolektívu, už môžeme zvoliť efektívnejšie motiváciu. Teda takú, ktorá je vidieť!
U dlhodobejších úloh je dobré využiť diplomov, ako motivácia i budúce odmeny. Ak dieťa prejde rozprávkový les a splní čiastkové úlohy - odmeňte ho diplomom. Absolvoval kurz angličtiny? Dajte diplom pre deti! Chodil na kurz plávania? Bol na letnom tábore? Naučil sa jazdiť na koni? To všetko je dôvod, prečo deťom udeliť diplom. Je to totiž hmatateľný dôkaz. Niečo, čo môžu deti ukázať kamarátom, ale aj rodičom, babičkám a dědečkům. Môžu sa "pochváliť"!

pic
Foto: Poháre Bauer

Diplomy za "všetko"?

Pravidlo, za čo všetko diplom udeliť, prakticky neexistuje. Či už ho tvoríte za vykonanie výtvarné či hudobné činnosti, za absolvovanie jazykového kurzu, alebo za vykonané športové aktivity, vždy to deti poteší a motivuje k ďalším výkonom.

pic
Foto: Poháre Bauer

Ak neviete, k čomu diplom udeliť, tu je pár tipov:
• Za dobré správanie
• Za pravidelné upratovanie izbičke
• Za účasť na pochode / výšľapu
• Za účasť na tábore
• Za absolvovanie každého roka v škole / škôlke
• Za absolvovanie kurzov / krúžkov
A tipy na diplomy odovzdávané s nadsádzkou (vždy za dlhší časový úsek, napr. Školský rok a pod.):
• Za napovedanie spolužiakovi pri písomkách
• Za dojedanie kamarátovej desiaty
• Za neustále skákanie do reči pani učiteľke
• Za pomoc ockovi sa kosením záhrady
• Za pomoc mamičke pri utieraní riadu

pic
Foto: Poháre Bauer

Pri udeľovaní diplomov neexistujú žiadne medze. Záleží len na vašich potrebách a predovšetkým fantáziu. Vžite sa do úlohy obdarovávaných detí. Čo robia najradšej, alebo najčastejšie? Čo je pre nich typické?
Diplomy sa nemusí udeľovať len vo vážnych situáciách, pri ukončení nejakej dochádzky, kurzu a pod. Môže ich udeľovať učiteľ, vychovávateľ aj rodič. Musí len vedieť, za čo chce dieťa oceniť, alebo naopak k čomu ho povzbudiť.

pic
Foto: Poháre Bauer

Diplomy môžu byť nielen spomienkové, ale aj zábavné. A to nielen grafickou úpravou, ale aj samotným textom. Nastáva leto a teda obdobie, kedy sa deti budem chcieť predovšetkým baviť. Pripravte im preto odmeny v podobe veselých diplomov, nech majú na čo spomínať. Pre väčšie ocenenie tiež môžete darovať detské medaily.

A kde dané športové detské ocenenie nakúpiť? V e-shope spoločnosti Poháre Bauer.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]