Autor textu: Vladimír Bačišin
10.09.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to hrubý domáci produkt

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 10.09.2019 (Skolske.sk)

Hrubý domáci produkt (HDP) je základný ekonomický  ukazovateľ. Odráža trhovú hodnotu všetkých  výrobkov a služieb, ktoré sú určené na priamu spotrebu, použitie alebo využitie. Je vyjadrený v peniazoch. Je to súčet výrobkov a služieb vyrobených ročne vo všetkých odvetviach hospodárstva na území štátu na účely spotreby, alebo vývozu, bez ohľadu na to či sú majiteľmi domáce, alebo zahraničné osoby. Túto koncepciu HDP prvýkrát navrhol americký ekonóm Simon Kuznets v roku 1934.

HDP krajiny sa dá vyjadriť ako v národnej mene, tak aj, ak je to potrebné, jeho hodnota sa prepočíta cez výmenný kurz v cudzej menách.

Nominálny HDP - hodnota všetkých konečných výrobkov a služieb príslušného regiónu alebo štátu vyjadrená v bežných trhových cenách. V dôsledku toho nominálny HDP závisí od zmien v inflácii, teda indexe cien a príjmov príslušnej ekonomiky. Nominálny HDP rastie s infláciou v dôsledku rastúcich cien produktov a služieb. Naopak, počas deflácie klesá v dôsledku klesajúcich cien. Miera inflácie 5% pri tej istej nezmenenej úrovni výroby tovaru tiež vedie k zvýšeniu HDP o 5%.

Reálny HDP berie do úvahy rozsah, v akom je rast HDP určovaný rastom reálnej výroby, a nie rastom cien.  Základom výpočtu reálneho HDP je cena predchádzajúceho alebo iného roka. Ak nominálny HDP stúpol v určitom roku o 10 % a inflácia bola 5 %. Reálny HDP stúpol o 5%.

Existuje ukazovateľ HDP pripadajúci na jedného obyvateľa. Vypočítava sa veľmi jednoducho. Predstavme si, že HDP určitej krajiny má hodnotu 100 mld. euro. Krajina má 5 miliónov obyvateľov. Hodnota HDP pripadajúceho na jedného obyvateľa je 20.000 euro.

HDP je „špecializovaný nástroj“.  Jeho použitie ako ukazovateľa celkového blahobytu môže viesť k nebezpečným mylným predstavám. Ak rastie HDP, neznamená  to, že sa zvyšuje hospodársky alebo sociálnym blahobyt. Slúžia na to iné ukazovatele. Ak niekto vykope jamu a znovu ju zasype, HDP sa zvýši, ale nie životná úroveň obyvateľov.
 

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – veľký cyklus​​​​​​​
Abeceda ekonomiky –  Simon Kuznets​​​​​​​


Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]