Autor textu: TASR
05.09.2019

MŠVVŠ podporuje iniciatívu MF na zlepšenie finančnej gramotnosti mladých ľudí 

Realizuje sa príprava národného projektu s názvom Finančná gramotnosť...

Foto: Ilustračné foto - Pixabay

Bratislava 05.09.2019 (TASR)

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR plne podporuje iniciatívu rezortu financií na zlepšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí. Vzdelávanie žiakov v tejto oblasti je už dlhé roky povinnou súčasťou obsahu vzdelávania, či už ako prierezová téma na základných školách, alebo súčasť ekonomického vzdelávania na stredných školách. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

      Rezort školstva pripomenul Národný štandard finančnej gramotnosti. "Ide o vzdelávací obsah, ktorý si školy zaradia do výchovno-vzdelávacieho procesu, pričom si môžu samy určiť, na akých predmetoch sa tejto téme budú venovať, a tiež, aké učebné metódy použijú. S rozvíjaním finančnej gramotnosti sa pritom odporúča začať už v predprimárnom vzdelávaní v materských školách," uviedol rezort školstva. 

      Národný štandard finančnej gramotnosti vymedzuje šírku poznatkov, zručností a skúseností v oblasti finančného vzdelávania a manažmentu osobných financií. Popisuje minimálne požiadavky na finančné, ekonomické a právne vzdelávanie žiakov prostredníctvom osvojených kompetencií. Dôraz sa kladie na praktické využitie poznatkov a prepojenie s realitou, nielen na nadobudnutie teoretických vedomostí.

      "Školy sú povinné zapracovať Národný štandard finančnej gramotnosti do svojich školských vzdelávacích programov," poznamenal rezort školstva. V Pedagogicko-organizačných pokynoch na školský rok 2019/2020 sa základným a stredným školám odporúča pri výučbe finančnej gramotnosti klásť zvýšený dôraz na témy týkajúce sa boja proti korupcii a klientelizmu, ako aj na tému ochrany spotrebiteľa. V súčasnosti sa realizuje príprava národného projektu s názvom Finančná gramotnosť ako súčasť kľúčových kompetencií žiakov.
​​​​​​​
      Ministerstvo školstva každoročne podporuje aj vzdelávanie pedagógov v oblasti finančnej gramotnosti prostredníctvom výzvy na podporu takto zameraných rozvojových projektov škôl. V roku 2019 na tento účel vyčlenilo sumu 50.000 eur a odborná komisia schválila žiadosti 23 stredných a troch základných škôl.
      "K zlepšeniu finančnej gramotnosti mladých ľudí by malo prispieť aj zavedenie povinnej maturity z matematiky pre gymnázia a prírodné a technické odbory v dvoch úrovniach – akademickej a aplikovanej," uviedol rezort školstva. Momentálne je táto myšlienka vo fáze rokovaní odbornej komisie.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]