Autor textu: TASR
05.09.2019

Klub 500 tvrdí, že hrozí zánik podnikových štipendií 

Doteraz neboli podnikové štipendiá vo vysokoškolskej legislatíve upravené.

Foto: Klub 500

Bratislava 05.09.2019 (TASR)

 Podnikové štipendiá môžu zaniknúť, tvrdí Klub 500. Poľa nich novela zákona o vysokých školách zaviedla ustanovenie, podľa ktorého podniky, hoci investujú do študentov financie, čas a know-how, sa nebudú môcť so študentmi dohodnúť, aby sa u nich po skončení štúdia na určitý čas zamestnali. Rezort školstva to tak nevidí a pre TASR uviedol, že doteraz neboli podnikové štipendiá vo vysokoškolskej legislatíve upravené. 

      Po novom, ak chcú podniky podporovať študentov, nebudú sa smieť s nimi podľa Klubu 500 zmluvne dohodnúť na odpracovaní určitého času po skončení štúdia. "Ak zamestnávateľ nemôže podnikové štipendium podmieniť záväzkom študenta nastúpiť a zotrvať v pracovnom pomere po ukončení štúdia – prečo by mal podporovať študentov poskytnutím štipendia a vynakladať finančné prostriedky? Treba pripomenúť, že aj v zahraničí je to bežná prax, že so študentom, ktorý poberal štipendium, uzatvára podnik pracovnú zmluvu," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

      Novela zákona o vysokých školách mala pôvodne zmenou podmienok poskytovania podnikových štipendií pomôcť študentom a oslobodiť štipendiá od daňovo-odvodového zaťaženia. "Nakoniec však boli prijaté aj ďalšie opatrenia, brániace podnikom dohodnúť sa so študentmi, aby sa u nich po skončení štúdia na určitý čas zamestnali. Študenti tak v konečnom dôsledku na túto novelu doplatia," tvrdí Klub 500. Veľké priemyselné podniky združené v Klube 500 avizovali, že štipendiá za takýchto okolností zrejme poskytovať viac nebudú. 

      "Zákon o vysokých školách chápe štandardne štipendium ako finančnú podporu pre študentov, ktorí spĺňajú v čase rozhodovania vopred dané podmienky. Tak je to aj v prípade sociálnych a motivačných štipendií, a poberateľovi nevznikajú ďalšie záväzky voči poskytovateľovi štipendia," poznamenal pre TASR rezort školstva. Podľa ministerstva sú takto nastavené aj podnikové štipendiá v zákone o vysokých školách, čo bolo akceptované ako jedna z možností implementácie tohto nástroja. "Poberateľovi podnikového štipendia nevzniknú záväzky voči podniku, ktorý financuje štipendijnú schému," poznamenalo ministerstvo.
​​​​​​​
      Podľa rezortu školstva mohli doteraz podniky poskytovať len iné formy finančného plnenia, ktoré označovali ako podnikové štipendiá. "Nevieme o tom, že by nejaká legislatíva zakazovala pokračovať v tejto činnosti. Samozrejme, v tomto prípade nejde o podnikové štipendiá v zmysle zákona o vysokých školách a nevzťahujú sa na ňu ani obmedzenia a požiadavky zákona o vysokých školách," vysvetlilo ministerstvo. Ako dodalo, nie je vylúčené, že v ďalšom období bude zavedený aj alternatívny systém, teda podpora formou daru či pôžičky za špecifických podmienok pre študenta a podnik.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]