Autor textu: Vladimír Bačišin
04.09.2019

Abeceda ekonomiky – krátkodobé cykly

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 04.09.2019 (Skolske.sk)

Krátkodobé ekonomické cyklu sú pomenované podľa anglického ekonóma Josepha Kitchina, ktorých ich objavil v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Výsledky svojho výskumu zverejnil v článku Cykly a trendy ekonomických faktorov zverejnil v časopise Revue ekonomiky a štatistiky v roku 1923.
V tom čase ich existenciu vysvetlil kolísaním zásob zlata v štátnych, alebo ináč povedané centrálnych bankách. V súčasnosti sa toto vysvetlenie nemôže považovať za uspokojivé. V modernej ekonomickej teórii je mechanizmus vytvárania týchto cyklov zvyčajne spojený s časovými oneskoreniami v pohybe informácií, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie obchodných spoločností.
Firmy reagujú na zlepšenie trhových podmienok úplným využívaním kapacít, trh je zaplavený tovarom, po nejakom čase sa v skladoch vytvárajú nadmerné zásoby. Potom sa prijíma rozhodnutie o znížení využívania kapacít, ale s určitým oneskorením, pretože zvyčajne prichádzajú informácie o prebytku ponuky nad dopytom. Okrem toho s istým oneskorením prichádza overenie týchto informácií.

Predstavme si, že firma vyrába minerálnu vodu. Nie je drahá. Po čase sa však na trhu objavia dve ďalšie firmy, ktoré zásobujú maloobchod. Je lacnejšia. Na trhu sa dá predať len určité množstvo. Ľudia nemôžu vypiť viac ako sú schopní. Na trhu začína byť prebytok. Firme, ktorej sa doteraz darilo, bude istý čas trvať pokiaľ vyhodnotí informácie o stave trhu. Až po určitom čase môže urobiť rozhodnutie.

Na vyhodnotenie akýchkoľvek informácií a na prijatie a schválenie rozhodnutia je potrebný určitý čas. Okrem toho existuje určité oneskorenie medzi rozhodnutím a skutočným znížením využitia kapacity.
Zavedenie rozhodnutia si vyžaduje aj určitý čas. Napokon existuje ďalšie časové oneskorenie medzi momentom začiatku poklesu úrovne využitia kapacity a skutočným  predajom nadbytočných zásob tovaru v skladoch.
​​​​​​​
Typickým príkladom Kitchinovho cyklu je krátkodobý ekonomický rozmach medzi rovnako krátkodobými poklesmi finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2007 až 2009.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]