Autor textu: TASR
04.09.2019

Konferencia o slovenskom národnostnom školstve 

Odborníci sa stretnú v ŠVK v Banskej Bystrici

Foto: UMB

Banská Bystrica 04.09.2019 (TASR)

Odborníci v oblasti slovenského národnostného školstva v zahraničí, v komunitách, kde sú Slováci uznávanou národnostnou menšinou, už dlhší čas pociťovali nevyhnutnosť zorganizovať konferenciu k tejto problematike, ako aj zachovaniu národnostného povedomia v krajinách strednej, južnej a východnej Európy. Uskutoční sa na pôde Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Banskej Bystrici 6. a 7. septembra. TASR o tom v utorok informovala Dana Straková, vedúca referátu marketingovej komunikácie Univerzity Mateja Bela (UMB).

     

Svoje príspevky na nej predstavia odborníci z oblasti školstva z Poľska, Rumunska, Srbska, Chorvátska, Maďarska, Anglicka, Ukrajiny, Česka, Írska a iných krajín sveta vrátane odborníkov zo Slovenska.

Autor citacie...

Zdôraznila Straková.

      Diskutovať budú na témy ako národnostná identita v systéme slovenského školstva, plurilingválne prístupy vo vyučovaní materinského jazyka, stav slovenského jazyka na školách s vyučovacím jazykom slovenským, združovanie vzdelávacích centier v Anglicku, slovenčina na vysokých školách v Srbsku, stav a perspektívy vyučovania slovenčiny v Zakarpatsku, ale aj na tému súčasného stavu učebníc pre slovenské školy v Rumunsku.
​​​​​​​
      Medzinárodnú konferenciu v ŠVK organizuje Spoločnosť pre edukáciu a kultúru v Nadlaku (Rumunsko), Asociácia slovenských pedagógov v Srbsku a Metodické pedagogické centrum Slovákov v Maďarsku v spolupráci s banskobystrickou UMB. Záštitu nad ňou prevzal Ľubomír Petrák, predseda Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Národnej rady SR a finančne ju podporilo aj ministerstvo školstva, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]