Autor textu: TASR
04.09.2019

Študenti z východu Slovenska si prevzali medzinárodné ocenenie 

Program ročne absolvuje viac ako 1,3 milióna mladých ľudí v celom svete.

Foto: DOFE

Hanušovce nad Topľou 04.09.2019 (TASR)

Viac ako 300 mladých ľudí z Prešovského a Košického kraja si v utorok v Hanušovciach nad Topľou prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE).

      "Je to vzdelávací program, ktorý funguje približne 63 rokov. Založil ho vojvoda z Edinburghu princ Filip, manžel kráľovnej Alžbety. Program umožňuje mladým robiť aktivity, ktoré chcú, dáva im zodpovednosť za svoje vzdelávanie, ponúka šancu rozvinúť charakterové vlastnosti, ako je cieľavedomosť, vytrvalosť a vnútorná motivácia,“ uviedol pre TASR riaditeľ Národnej kancelárie DofE na Slovensku Marián Zachar.

      Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo niekoľko mesiacov pracovať a prekonať štyri výzvy – rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.


​​​​​​​
      Afgánsky utečenec Raheb Rahman prišiel do Košíc pred piatimi rokmi. "Som typ, ktorý rád dokazuje veci vo svojom živote a preto som si povedal, že sa zapojím do programu DofE a zlepším sa. V rámci rozvoja talentu som robil video o samotnom programe. Čo sa týka športu, chcel som si zlepšiť kondičku, tak som si stanovil, že budem behať 12 kilometrov za hodinu. Každý z nás sa chce zlepšiť v niečom, ale často nám v tom bránia výhovorky. Program presne určí, kedy máme na danom cieli pracovať, aby sme ho dosiahli," povedal Rahman. Okrem iného sa v DofE po prvý raz angažoval aj v dobrovoľníctve. Pomáhal viac ako pol roka zdravotne postihnutému chlapcovi integrovať sa do spoločnosti.

      "Na bronzovej úrovni som sa venovala antropológii, doučovala som maturantky angličtinu a čo sa športu týka, tak tam som skúsila volejbal. Na striebornej úrovni som sa venovala biochémii a genetike, v rámci športu posilňovaniu a čo sa dobrovoľníctva týka, tak som chodila doučovať deti do centra Dorka," povedala študentka z prešovského Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove Klára Vlčková.

    

pic
Foto: DOFE

  Súčasťou ceremónie bol i podpis memoranda o spolupráci DofE s Prešovským samosprávnym krajom. „Je to o študentoch, lebo bez ich chcenia by to nebolo ono. Na druhej strane je potrebné povedať veľké ďakujem aj učiteľom, ktorí ich dokážu správne motivovať," dodal predseda PSK Milan Majerský.

      Stovky zapojených študentov na východe Slovenska podporuje viac ako 200 učiteľov a pracovníkov s mládežou na 55 školách a organizáciách. Patria medzi ne základné a stredné školy, gymnáziá, či odborné školy, neziskové organizácie alebo skauti.
​​​​​​​
      Program ročne absolvuje viac ako 1,3 milióna mladých ľudí v celom svete. Jednou z jeho hlavných myšlienok je nesúťaživosť jeden voči druhému, ale prekonávanie samého seba. Aj preto sa do neho môže zapojiť akýkoľvek mladý človek vo veku 12 až 24 rokov bez rozdielu.

      

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]