Autor textu: TASR
04.09.2019

Jeden z desiatky finalistov sa stane Učiteľom Slovenska 

Nominácií bolo 320, prihlášok nakoniec 70.

Foto:F. Danko, A. Hanesz, M. Siváková, L. Škarbeková, S. Opátová, J. Kramárová (dolný rad zľava), P. Pallo, J. Jánošíková, D. Môťovská, M. Tóth (horný

Bratislava 04.09.2019 (TASR)

 Na hodinách skúšajú inovatívne formy výučby, aktívne sa zúčastňujú mimoškolských aktivít a svojim žiakom sa snažia odovzdávať nielen vedomosti, ale aj kus zo seba. Aj takto sa dá definovať desiatka finalistov, z ktorých vzíde začiatkom októbra víťaz a získa ocenenie Učiteľ Slovenska. TASR informoval František Cimerman, koordinátor ocenenia Učiteľ Slovenska. 

      Do národného kola druhého ročníka ocenenia Učiteľ Slovenska sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla tiež široká verejnosť. "Nominácií sme mali 320, prihlášok nakoniec 70. Prihlášky posudzovala odborná porota a na výber desiatich finalistov mala jasne stanovené kritériá," zhodnotila Kristína Hudeková, programová riaditeľka CEEV Živica, ktoré zastrešuje Komenského inštitút, organizátora ocenenia. Kritériá sú v súlade so svetovým formátom Global Teacher Prize.
​​​​​​​
      

Pri prvotnom hodnotení sme zohľadňovali, ako sa učitelia snažia dosahovať vzdelávacie úspechy žiakov, či spolupracujú s ďalšími vzdelávacími organizáciami, či sa zúčastňujú aj mimoškolských aktivít a ako svoje skúsenosti odovzdávajú svojim kolegom či iným učiteľom.

Vysvetlila Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka a predsedníčka odbornej poroty. Po výbere mohli porotcovia navštíviť finalistov počas ich vyučovacích hodín, aby videli, ako konkrétne pracujú so žiakmi. 

      Členkou komisie národnej ceny Učiteľ Slovenska je aj Rebecca Warbrick z londýnskej nadácie Varkey Foundation, ktorá stála pri zrode medzinárodnej iniciatívy Global Teacher Prize. "Veľmi sa teším z tohtoročných finalistov, ktorí sú dôkazom, že na Slovensku máte vynikajúcich učiteľov, naplno oddaných svojej profesii. Zaslúžia si, aby sa ich úsilie zviditeľnilo. To je poslanie tohto ocenenia na celom svete," poznamenala Warbrick.
​​​​​​​
      Desiatku finalistov tvorí štvorica učiteľov a šesť učiteliek z celého Slovenska. Finále súťaže sa uskutoční 3. októbra. Víťaza okrem finančnej odmeny aj cesta na svetové finále Global Teacher Prize 2020 do Dubaja. Jeden z učiteľov získa aj cenu verejnosti. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]