Autor textu: TASR
02.09.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Prečítajte si :-)

Foto: TASR

Bratislava 02.09.2019 (Skolske.sk)

Nové tituly autobiografického rozprávania, detektívneho aj mysteriózneho trileru, či populárno - náučnej literatúry, pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Kniha Žila som s Picassom vznikla na základe rozprávania, korešpondencie a záznamov Francoise Gilotovej, literárnu podobu jej dal americký novinár Carlton Lake. Celých desať rokov sa Francoise usilovala uľahčiť bremeno Picassovej osamelosti, bola mu priateľkou, milenkou, ženou, modelkou i spolupracovníčkou. Z jej rozprávania sa čitateľ dozvedá o Picassových politických i filozofických názoroch, stáva sa svedkom zrodu známych obrazov, spozná Picassa ako priateľa Matissa, Braqua, Bretona a iných vynikajúcich osobností tých čias. V knihe nájde čitateľ zaujímavú genézu a filozofiu všetkých význačných Picassových diel, ktoré vznikli v rokoch 1943 – 1953, i množstvo zasvätených úvah a postrehov, ktoré mu pomôžu pochopiť Picassa ako maliara, aj ako človeka. Samotný Picasso sa prostredníctvom troch súdnych sporov usiloval zablokovať jej vydanie.

      Angličanka Melanie Goldingová je autorkou mysteriózneho trileru Blíženci. Lauren Tranterová práve porodila krásne dvojčatá, Morgana a Rileyho, v živote však nebola unavenejšia. Len ona vie, čo sa stalo v prvú noc po pôrode v nemocničnej izbe. Objavila sa tam záhadná cudzia žena a chcela jej deti vymeniť za akési iné. Okrem Lauren ju však nikto iný nevidel, ani policajti nič nezistili. Všetci od lekára až po jej manžela sú presvedčení, že všetko sa odohralo iba v jej hlave. S výnimkou detektívky Joanny Harperovej, ktorej intuícia našepkáva čosi iné. Prešiel mesiac, v jedno slnečné ráno sa ustráchaná Lauren konečne vyberie s dvojčatami na prechádzku k rieke, zdriemne si na lavičke a obe deti zmiznú. Polícia pohotovo zakročí, ale keď sa nakoniec dvojčatá nájdu, sú akési iné. Vyzerajú síce ako Morgan a Riley, aspoň všetci ostatní to tvrdia, ale Lauren sa niečo nezdá a zdesene kričí, že to nie sú jej deti.

      Odplata je názov detektívneho trileru z pera Američana Johna Grishama. Píše sa rok 1946. Vojnový hrdina a vážený farmár Pete Banning zastrelí rovnako rešpektovaného a obľúbeného metodistického kazateľa Dextera Bella. Napriek snahe rodinného právnika odmieta svoj čin vysvetliť. Pete Banning patrí k veteránom, ktorí počas druhej svetovej vojny na Filipínach prežili neslávne známy Bataansky pochod smrti. Viac ako 70.000 vojakov vtedy prinútili kráčať v horúčave celé dni bez jedla a vody, čo si vyžiadalo tisíce obetí. Ostatných čakalo niekoľkoročné peklo v japonskom zajateckom tábore. Petov syn Joel sa s následkami otcovho mlčania nedokáže zmieriť a pátra po motíve nezmyselného činu. Napokon sa rozuzlenia dočká, je viac než prekvapivé.

      Z kategórie populárno – náučnej literatúry je nový titul Spoznaj vtáky podľa peria z pera rakúskeho autora Einharda Bezzela. Vtáčie perá patria medzi jedinečné prírodné útvary, najkomplikovanejšie z tých, ktoré vyrastajú z kože teplokrvných živočíchov. Vyznačujú sa rozmanitým tvarom, sfarbením a majú viacero funkcií. Keďže sú veľmi odolné, dajú sa nájsť aj potom, čo ich nejaký vták stratil, alebo zhodil. Vďaka tejto knižke sa čitateľovi podarí určiť rýchlo a jednoducho vtáčieho majiteľa. Vtáčie perá sú zoradené podľa podobných znakov na fotografiách, ktoré mimoriadne verne zobrazujú skutočnosť. Knižka ponúkne všetko o podobe, stavbe, funkcii, ale aj náleziskách vtáčích pier. Fotografie vtáčích pier sú zoradené podľa farebných odtieňov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]