Autor textu: TASR
02.09.2019

Premiér: Platy učiteľov prestávajú byť témou

Musíme dbať na kvalitu pedagógov.

Foto: TASR

Most pri Bratislave 02.09.2019 (TASR)

Platy učiteľov sa zvyšujú každý rok a do budúcna prestanú byť témou slovenského školstva. Je však potrebné sa viac sústrediť aj na kvalitu prípravy nových pedagógov, aby do škôl prichádzali dobre pripravení učitelia, schopní zvládnuť nároky novej doby. V obci Most pri Bratislave (okres Senec) to vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý sa v pondelok ráno zúčastnil na otvorení nového školského roka na tunajšej základnej škole.
     

Postupne smerujeme k želanému cieľu, aby sa plat pedagóga približoval k priemernému platu vysokoškolsky vzdelaného človeka. Ešte to niekoľko rokov potrvá, ale trajektória je správna. Vláda minulý rok podpísala kolektívnu dohodu, ktorá garantuje na dva roky zvyšovanie platov učiteľov každý rok o desať percent. Od 1. septembra sa zvýšili platy nastupujúcim pedagógom, pretože potrebujeme motivovať mladých ľudí, aby išli vykonávať pedagogické povolanie. Od januára 2020 sa opäť zvýšia platy pedagogických pracovníkov o desať percent.

Autor citacie...

Spresnil Pellegrini.Priznáva však, že v Bratislave a okolí je v rámci platov učiteľov špecifická situácia a bude potrebné hľadať spôsob, ako to riešiť. "Ukazuje sa to nie len v školstve. Rovnaký problém plošného odmeňovania na Slovensku evidujeme aj v silových zložkách, napríklad v polícii. Plat, ktorý sa vypláca, inak pôsobí v Banskej Bystrici, Lučenci a inak v Bratislave, kde náklady na život sú úplne odlišné," povedal premiér.

      Motivačný príspevok na zvýšenie platov nastupujúcich učiteľov platí podľa jeho slov plošne pre všetkých učiteľov na celom Slovensku a nezvýrazňuje aktuálnu situáciu v Bratislave a jej okolí. "Budeme musieť hľadať možnosti kombinácie, či samosprávy vedia a budú schopné zvládnuť financovať zvýšený príplatok pre pedagógov, keď ich potrebujú nájsť a motivovať. Otázne je, či to má robiť vláda, alebo to má byť v kombinácii vláda a samosprávy. To si bude vyžadovať diskusiu," podotkol. Ak sa bude tento problém prehliadať, podľa Pellegriniho sa môže stať, že v Bratislave nebudú chcieť za aktuálne platy pracovať ani učitelia, ani policajti. "Toto sú výzvy, ktoré stoja pred aktuálnou i budúcou vládou," poznamenal.
​​​​​​​
      Pellegrini verí, že slovenské školstvo sa bude vyvíjať dobrým smerom. Upozornil však, že to, ako bude vyzerať, nezáleží len od ministerky školstva a pracovníkov na ministerstve.

"Bude vyzerať tak, ako si každý jeden, kto v ňom pracuje, počínajúc vychovávateľmi, cez učiteľov, riaditeľov, zriaďovateľov, vyhrnie rukávy a prispeje k zlepšovaniu školstva na Slovensku.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]