Autor textu: TASR
01.09.2019

V Žilinskom kraji nastúpi do stredných škôl 6231 prvákov 

Otvoria aj štyri nové študijné odbory.

Foto:Ilustračné foto TASR

Žilina 01.09.2019 (TASR)

 V novom školskom roku nastúpi do 59 stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) viac ako 5400 prvákov. V Žilinskom kraji zasadne prvýkrát do školských lavíc celkovo 6231 stredoškolákov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

      Doplnila, že v aktuálnom školskom roku 2019/2020 otvoria štyri nové odbory - chemik-operátor v Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Ružomberku, športový manažment v Strednej športovej škole (organizačná zložka Spojenej školy na Rosinskej ceste) v Žiline, informačné a sieťové technológie v Strednej priemyselnej škole (SPŠ) technickej v Martine a bilingválne štúdium (ruský jazyk) na Gymnáziu v Rajci.

      Podľa hovorkyne ŽSK zrekonštruovali počas školských prázdnin aj SOŠ pedagogickú v Turčianskych Tepliciach. "V prvej etape opráv sa vymenili okná a dvere, čím sa znížia náklady na energie a zvýši sa komfort pri vyučovaní. V rámci projektu sa ďalej plánuje s vybudovaním bezbariérového prístupu do budovy či opravou fasády v pôvodnej farbe. Na študentov Hotelovej akadémie v Žiline zas čakajú vynovené priestory telocvične. Zrekonštruovali sa šatne, sprchy, toalety aj vykurovanie," konkretizovala Remencová.

     

Dnes sa staráme o 59 stredných škôl. Niektoré sú v lepšej, iné v slabšej technickej kondícii. Je však našou úlohou vytvárať učiteľom i žiakom dobré podmienky na vzdelávanie v podobe moderných priestorov a kvalitného vybavenia. Snažíme sa postupne znižovať modernizačný dlh a pokračujeme v obnove našich škôl a internátov.

Povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
​​​​​​​
      Po začatí školského roka budú rekonštrukcie pokračovať na 14 školách. "Do konca nového školského roka by sa mala zrealizovať napríklad nadstavba internátu SOŠ dopravnej v Žiline, budú sa meniť okná na Gymnáziu v Ružomberku, zrekonštruujú sa hygienické zariadenia v Spojenej škole v Nižnej a jej internáte, opraví sa strecha a zateplí sa budova telocvične, jedálne a časť budovy školského internátu Spojenej školy v Tvrdošíne," uviedla riaditeľka odboru školstva Úradu ŽSK Janka Školová.

      ŽSK plánuje v novom školskom roku aj modernizáciu odborného vzdelávania na 12 stredných školách s celkovou investíciou okolo 13 miliónov eur. "Školy musia byť vybavené tak, aby z nich vychádzali ľudia, ktorí sa ľahko uplatnia na trhu práce," uzavrela Jurinová s tým, že modernizáciu uhradia z eurofondov v rámci programu IROP.
​​​​​​​
      ŽSK je najväčším zriaďovateľom stredných škôl v kraji. Vo svojej pôsobnosti má 59 z 89 stredných škôl (15 gymnázií, jedno konzervatórium, jednu školu umeleckého priemyslu, šesť spojených škôl, 36 stredných odborných škôl) a jednu jazykovú školu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]