Autor textu: Vladimír Bačišin
28.08.2019

Abeceda ekonomiky – vlastnosti monopolu

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 28.08.2019 (Skolske.sk)

Pojem monopol pochádza z dvoch gréckych slovo mono, čo je jeden a polo predávajúci. Je to situácia kedy je na konkrétne vymedzenom trhu iba jediný dodávateľ. Hovorí sa mu monopolista. Tento dodávateľ môže byť jednoduchý podnik ale aj inú podobu.

Je to situácia, v ktorej veľký podnik kontroluje výrobu a odbyt jedného alebo viacerých druhov výrobkov, na trhu neexistuje hospodárska súťaž a jedna spoločnosť pôsobí. Vyrába jedinečný a jedinečný produkt a je chránený pred vstupom nových firiem na trh. Prvé monopoly v histórii vznikli zhora štátnymi sankciami, keď jednej spoločnosti bolo udelené privilegované právo obchodovať s konkrétnym výrobkom.

Existuje niekoľko ekonomických faktorov, ktoré ovplyvňujú a motivujú vznik monopolu.
Po prvé, je to túžba získať monopolný zisk, teda nadpriemerný zisk, ktorý je možný v dôsledku skutočnosti, že spotrebiteľ nemá alternatívu.

Po druhé, je to vysoký podiel nákladov, ktoré si pri zakladaní podniku vyžadujú súčasne veľké investície, sa v prípade hospodárskej súťaže nevyplácajú, ale vyplatia sa len v prípade jedného výrobcu alebo jediného dodávateľa služby.

Po tretie sú to právne prekážky podnikania akými sú licencie, alebo nevyhnutnosť získať špeciálne certifikáty, či povolenia.

Po štvrté je to zahranično-obchodná politika. Jej cieľom je chrániť trh pred zahraničnou konkurenciou s cieľom podporiť domácich aktérov. Môžu to byť clá na zahraničný tovar, dovozných obmedzenia alebo celkový zákaz tovaru.
​​​​​​​
Piatym faktorom sú fúzie a akvizície, teda zlúčenia podnikov. Väčší podnik kúpi menšie firmy a tým zväčšuje svoj podiel na trhu. Súčasne vylučuje konkurenciu. Môže sa to diať napríklad v oblasti pekární. Väčšia pekáreň v meste kúpi menšie a nakoniec zostane len jedna pekáreň v jednom meste.
Monopol nemusí byť len jeden podnik, ale môžu to byť samostatné subjekty, ktoré sú spojené. Na túto formu sa používa slovo konglomerát. Pojmom syndikát sa používa vtedy, keď niekoľko výrobcov pečiva používa len jeden obchodný reťazec. Poslednou formou je kartel. Je to dohoda o cenách a množstvách. Najznámejší kartel je OPEC kde sú združené všetky krajiny ťažiace ropu.

Súvisiace články: 
Abeceda ekonomiky – čo je to monopol


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]