Autor textu: TASR
14.08.2019

Prezidentka: Poplatky za deti v škôlkach treba zvážiť a citlivo zhodnotiť 

Ombudsmanka dostala podnety od rodičov, ktorí sú nespokojní s poplatkami.

Foto: Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 13.

Bratislava 14.08.2019 (Skolske.sk)

Poplatky za deti v materských školách na základe trvalého pobytu treba zvážiť a veľmi citlivo zhodnotiť, aby nedošlo k diskriminácii. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová na brífingu po stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou. 
​​​​​​​
      Čaputová tvrdí, že je potrebné zvážiť oba aspekty poplatku za deti.

Na jednej strane nediskriminovanie detí a ich rodičov podľa trvalého bydliska, na druhej strane logický zámer motivovať osoby, aby mali trvalé pobyty v mestách a obciach, kde žijú, pretože sú na to naviazané príjmy samospráv

Zuzana Čaputová


      Ombudsmanka dostala podnety od rodičov, ktorí sú nespokojní s poplatkami. „Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR má odlišné stanovisko ako Generálna prokuratúra SR, je tam veľká rozporuplnosť, preto som sa rozhodla to preveriť. Momentálne to je v štádiu riešenia,“  povedala Patakyová. 

      Požiadala preto mestskú časť Bratislava-Petržalka, MŠVVaŠ SR a tiež Generálnu prokuratúru SR o stanovisko. Generálna prokuratúra v stanovisku pre Združenie miest a obcí tvrdí, že o diskrimináciu v tomto prípade nejde.

      Téma rozdielnych poplatkov za škôlku podľa trvalého bydliska rezonovala v nedávnom období i prostredníctvom medializovaných prípadov z bratislavských mestských častí Petržalka a Staré Mesto. Poslanci najväčšej bratislavskej mestskej časti 25. júna rozhodli o tom, že rodičia bez trvalého pobytu v mestskej časti budú za škôlku platiť od novembra 2019 mesačne 100 eur, pre miestnych zostane poplatok v doterajšej výške 30 eur. Aj nerezidenti však môžu požiadať o 70-percentnú zľavu.
​​​​​​​
      Podobnú úpravu vo svojom všeobecnom záväznom nariadení prijali aj poslanci Starého Mesta. Podľa ich rozhodnutia budú rodičia s trvalým pobytom v Starom Mesto dlhšom ako jeden rok platiť mesačne 45 eur, ostatní 90 eur. Rozhodnutia, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu, vychádzajú z problému nedostatočných kapacít predškolských zariadení a snahy zabezpečiť prijatie čo najväčšieho počtu detí s trvalým pobytom v danej mestskej časti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]