Autor textu: Vladimír Bačišin
13.08.2019

Abeceda ekonomiky – hybnou silou je osobný záujem

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 13.08.2019 (Skolske.sk)


Hlavnou hybnou silou ekonomiky a hospodárstva je osobný záujem. Každá ekonomická jednotka, či už jednotlivec, podnik, ale aj krajina sa snaží robiť to čo je pre ňu výhodné. Pre jednotlivca je najvýhodnejšie získať také vzdelanie, aby mal čo najvyššiu mzdu, alebo aby vedel vymyslieť niečo na čom zarobí. Ak vymyslí, že užitočné je pestovať kapustu, tak ju pestuje. Ak klesnú ceny kapusty prudko klesnú a stúpnu ceny cibule, tak začne pestovať cibuľu.

Firmy sa snažia dosiahnuť čo najväčšie zisky. Niekedy sa môžeme stretnúť so spojením slov maximalizácia zisku. Tie isté firmy sa snažia o čo najmenšie náklady. Hovorí sa tomu minimalizácia nákladov. Ekonómovia hovoria o princípe „mini max“ – minimálne náklady, maximálne zisky. Niekedy sa môže ukázať, že firma sa dostane do straty. Ak sú teda aj v strate, snažia sa o čo najnižšie straty.
Majitelia hmotných zdrojov ako sú napríklad železná ruda, nehnuteľnosti, pôda, stavebné stroje sa tiež snažia predať ich čo najdrahšie, alebo prenajať za čo najvyššiu cenu.

Aj zamestnanci hľadajú čo najvyšší úžitok, teda takú prácu, ktorá bude pre nich výhodná.  To znamená, že hľadajú zamestnanie nielen s najvyššou mzdou, ale aj takú prácu, s ktorou sú spojené sociálne výhody, ale sú s ňou spojené dobré podmienky.
​​​​​​​
Spotrebitelia sa snažia získať tovary za čo najnižšie ceny. Ak niekto vie, že kapusta tej istej kvality sa predáva v rôznych predajniach, za rôzne ceny, určite pôjde do predajne kde je najnižšia cena. To znamená, že spotrebitelia sa snažia čo najmenej minúť a získať za čo najnižšiu cenu najväčší úžitok.
Motív osobného záujmu určuje osobné zameranie a je prvok, vďaka ktoré dochádza k usporiadaniu ekonomických vzťahov. Slovo motív pochádza z latinského slova motivus, ktoré sa opísať ako ten, ktorý uvádza do pohybu. Motívom môže byť pohnútka vedomého konania, podnet, popud, alebo opakujúci sa typický podnecujúci sa tvar. Bez osobných záujmov by sa fungovanie ekonomiky mohlo premeniť na neriadený chaos, neporiadok.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – sloboda podnikania a výberu

Abeceda ekonomiky – kto bol François Quesnay​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]