Autor textu: Vladimír Bačišin
13.08.2019

Abeceda ekonomiky – sloboda podnikania a výberu

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixeles

Bratislava 13.08.2019 (Skolske.sk)

V trhovej ekonomike je so súkromným vlastníctvom  tesne spojené so slobodou podnikania a súkromným vlastníctvom. V trhovom systéme ekonomické jednotky, teda podniky, firmy, či riadiaci pracovníci sú zodpovední za určité rozhodnutia.

Sloboda podnikania znamená, že súkromné podniky môže získavať ekonomické zdroje. Zdrojom môže byť napríklad surové železo, či oceľ vo forme odliatkov. Ekonomické subjekty, teda podniky organizujú využitie týchto zdrojov.  To znamená, že zo železa alebo ocele sa môžu napríklad vybiť články, z ktorých sa stane reťaz. Výrobkom môžu byť rúry, klince, hrnce, alebo plech, ktorého sa vyrábajú karosérie automobilov. Službou môže byť oprava výrobkov z ocele, napríklad oprava poškodenej karosérie Železo je ľudstvu známe už od staroveku. Je známe od starej doby železnej.  Na Slovensku trvala od roku Na Slovensku od roku 850 do roku 400 pred našim letopočtom.  Ekonomické subjekty môžu slobodne predávať tovary, alebo služby.

Sloboda výberu znamená, že súkromní majitelia zdrojov, teda surovín, alebo poznatkov potrebných pre poskytovanie služieb, ich môžu použiť kedy chcú  ako chcú. To znamená, že aj ľudia majú právo robiť čo chcú a kedy chcú. Znamená to, že aj spotrebitelia si môžu kúpiť čo chcú, pokiaľ majú na to peniaze.

Sloboda neznamená chaos. Základné dielo trhovej ekonómie od F. A. Hayeka má názov Právo, zákonodarstvo a sloboda: nový výklad liberálnych  princípov spravodlivosti a politické ekonómie. To znamená, že existuje slobodný výber, ale je obmedzený množstvom právnych obmedzení. Ak niekto robí niečo, čo porušuje zákon čaká ho trest od pokuty až po väzenie.
​​​​​​​
Ekonomická sloboda sa aj ej meria špeciálnym spôsobom. Existuje index ekonomickej slobody.  Index ekonomickej slobody je jeden z ukazovateľov vzťahu medzi ekonomickou slobodou, v zmysle minimálnych zásahov štátu do ekonomiky, a vplyvom na spoločenské problémy, ako je chudoba, korupcia, tempo rastu ekonomiky, úmrtnosť, či čierna ekonomika.  Index ekonomickej slobody pripravuje Heritage Foundation spolu s denníkom Wall Street Journal. Je najznámejším objektívnym hodnotením a meradlom ekonomickej slobody v krajinách sveta.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]