Autor textu: TASR
05.08.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Prázdninové čítanie.

Foto: TASR

Bratislava 05.08.2019 (TASR)

Nové tituly žánrov špionážneho trileru, životného príbehu, detektívneho románu či dobrodružnej literatúry pre deti z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Čajka je názov nového špionážneho trileru o kompromitácii amerického prezidenta. Napísal ho uznávaný novinár a bývalý spisovateľ, ktorý však chcel zostať v anonymite. Jej krycie meno je Čajka a jej úlohou je zviesť a kompromitovať amerického prezidenta. Do prezidentských volieb ostáva len zopár týždňov. Novinárka Grace Elliottová získala senzačnú informáciu, istá bývalá pornoherečka je totiž ochotná prehovoriť o svojom romániku s mužom, ktorý sa na radosť niekoľkých a zdesenie mnohých môže stať ďalším americkým prezidentom. O uverejnenie rozhovoru však odrazu nikto nemá záujem. Dokonca ani Elliottovej šéf, pravicovo naladený vydavateľ veľkého amerického bulvárneho denníka. Namiesto toho vyšle Grace do Európy. Sprevádza Elenu, bývalú manželku prezidentského kandidáta, do jej rodnej krajiny a chce o nej napísať knihu. Aj tam – v Čechách – však Grace nečakane narazí na niečo také veľké, že to môže ovplyvniť americké prezidentské voľby, ba dokonca vyvolať novú studenú vojnu. 

      Michelle Obamová v knihe Môj príbeh uvádza čitateľa do svojho sveta. Delí sa s ním o skúsenosti a zážitky, ktoré z nej urobili silnú ženu, akou je dnes. Úprimne, múdro a bez pretvárky rozpráva o svojom detstve v okrajovej štvrti Chicaga, o náročnom skĺbení prestížnej kariéry a materstva, a o živote po boku Baracka Obamu v Bielom dome. Michelle Obamová ako prvá Afroameričanka na poste prvej dámy významne prispela k tomu, aby sa z elitárskeho Bieleho domu stalo otvorené a pohostinné miesto. Neochvejne stála po boku svojho manžela, keď viedol Spojené štáty americké cez niektoré zo strastiplných období ich histórie. Manželovi bola nenahraditeľnou oporou, no nikdy nezostala v jeho tieni. Na širokej platforme aktívne propagovala cestu k zdravšiemu životnému štýlu, apelovala na potrebu dostupnosti kvalitného vzdelania a stala sa ikonickou zástankyňou práv žien na celom svete. 

      Žena v kajute 10 je novinkou z pera anglickej autorky Ruth Ware. V tomto príbehu, pripomínajúcom knihy Agathy Christie, Lo Blacklocková, žurnalistka, ktorá píše pre časopisy o cestovaní, práve dostala prácu, aká sa pritrafí raz za život. Má stráviť týždeň na luxusnej výletnej lodi Aurora. Spočiatku je pre Lo pobyt na lodi číra radosť, kajuty sú prepychové, večierky iskrivé a elegantní hostia zábavní. No ako sa týždeň chýli ku koncu, nebo sa zatiahne, palubu bičuje studený vietor a Lo sa stane svedkom desivej udalosti, keď jednu ženu zhodia cez palubu. Podľa záznamov však nikto z pasažierov na lodi nechýba. 

      Miles a Niles zdiveli je názov knižky pre deti, ktorú napísali Jory John a Mac Barnett. Miles a Niles sa konečne dočkali prázdnin. Utiahnu sa do perfektnej skrýše v lese zásobení jedlom, hrami, knihami, spacákmi a so zástavou, ktorú ukradli účastníkom neďalekého Drichmanského tábora krikľúňov a svalnáčov. Dokážu si naši dvaja fóristi zachovať chladnú hlavu, aj keď sa riaditeľov syn Josh so svojimi poskokmi rozhodnú získať zástavu späť? Vypukne neľútostná vojna bystrých mozgov proti tvrdým pästiam. Nebezpečná dvojka však ani tentoraz nesklame a prichádza ešte s dômyselnejšími fórmi než dosiaľ. 

      Traja kamoši a fakticky fantastický výlet je tretím príbehom tria kamarátov z pera domácej autorky Babče B. Kardošovej. Juraj Králik má jedenásť rokov a ujde z domu, ale iba na chvíľu. Práve totiž vypukli letné prázdniny a čaká ho vytúžený výlet. Zažije fantastické dobrodružstvo, stratí sa v hustom lese. Našťastie nie sám, ale s kamoškou Laurou a náčelníkom Tigria noha, a ten sa v lese cíti ako doma. Tretia časť dobrodružstiev troch kamošov prinesie nielen veľa zábavy a humoru pre deti a ich rodičov, ale aj mnoho rád, ktoré deťom pomôžu, keby sa niekedy stratili v prírode alebo v živote.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]