Autor textu: Jana Ikrényiová
04.08.2019

Dominik sa rád vzdeláva, Dominika vie zachovať mlčanlivosť 

Meniny oslavujú v jden deň.

Foto: Školské.sk

Bratislava 04.08.2019 (Skolske.sk)

 Meno Dominik je svätecké latinského pôvodu a jeho význam je "pánov." Meno Dominika je ženskou podobou mena Dominik. Obidve mená sú na Slovensku v súčasnosti populárne. Oslovujeme ich Domko, Domino a Domka, Dominka, Domča. Dominik aj Dominika oslavujú meniny 4. augusta.
      Dominikovia sú vzdelaní muži, ktorí svoje vedomosti radi rozdávajú širokému okruhu ľudí. Štúdium im nerobí žiadne problémy, nové informácie si dobre pamätajú. Môžu byť z nich výborní pedagógovia. V živote je pre nich dôležité, aby ich blízki milovali. Ako priatelia môžu veľa dať. Ak im do cesty prídu neúspechy, sú nešťastní a potláčajú svoje city.
      Dominikov ovplyvňujú planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú čierna, tmavomodrá a zelená. Ochranné rastliny baza a divozel, kamene ametyst, achát a perla.
      Svätý DOMINIK GUZMÁN (1170-1221), kňaz, zakladateľ Rádu kazateľov (dominikánov) z kastílskeho Caleruega, český dominikánsky duchovný, arcibiskup pražský a od februára 2010 primas český DOMINIK DUKA, zosnulý  slovenský prozaik, publicista aj esejista DOMINIK TATARKA (1913-1989), pod pseudonymom DOMINIK DÁN píše detektívne romány slovenský spisovateľ, o pravej identite ktorého sa niekoľko rokov vedú spory, ďalej bývalý slovenský tenista DOMINIK HRBATÝ, slovenský hokejista DOMINIK GRAŇÁK aj bývalý český hokejový brankár DOMINIK HAŠEK - tí všetci majú spoločné meno DOMINIK. 

      x x x 

      Dominiky sú cieľavedomé ženy. Zvládajú všetky úlohy, ktoré im prinesie život. V ľuďoch vzbudzujú sympatie, no v citovej oblasti sú skôr zdržanlivé. Nerady sa zdôverujú. Tieto ženy dokážu zachovať mlčanlivosť a obratne viesť tím ľudí. Uplatnia sa dobre väčšinou v súkromných firmách.
      Dominiky ovplyvňujú planéty Jupiter a Neptún. Ich šťastné farby sú biela, modrá a žltá. Ochranné rastliny pľúcnik a ruža, kamene akvamarín, ametyst a smaragd.
      Slovenská tenistka DOMINIKA CIBULKOVÁ patrí medzi ženy s týmto menom.
      Na pieseň s menom DOMINIKU, niku, niku, ... , si azda spomenú ľudia stredného veku. V českej verzii ju naspievala česká i nemecká speváčka Judita Čeřovská. Pôvodnú verziu spievala belgická rádová sestra Soeur Sourire (sestra Úsmev), občianskym menom Jeanne-Paule (nazývaná Jeanine) Deckers. V dominikánskom kláštore vo Fichemonte mala meno Luc Gabriel. Známa bola aj ako spievajúca mníška The Singing Nun. Jej pieseň DOMINIQUE bola v roku 1963 európskym hitom.


      Zdroje: www.dominikani.sk, www.zivotopisysvatych.sk, www.dominikduka.cz, www.tkkbs.sk, www.osobnosti.sk, www.cirkev.cz, www.litcentrum.sk, www.kinema.sk, www.spisovatele.cz, www.itftennis.com, www.eliteprospects.com, www.osobnosti.cz, www.hockeydb.com, www.wtatennis.com, www.supermusic.sk, www.greatsong.net, www.allmusic.com

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]