Autor textu: TASR
03.08.2019

Nórsky spisovateľ Knut Hamsun sa narodil pred 160 rokmi 

V roku 1878 vydal svoju prvú poviedku.

Foto: By Anders Beer Wilse - Knut Hamsun på Nørholm, juli 1939.Uploaded by kjetil_r, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=995252

Lom/Bratislava 03.08.2019 (TASR)

Je považovaný za najväčšieho nórskeho prozaika a po Ibsenovi za najvýznamnejšieho nórskeho spisovateľa vôbec. Jeho nesporný literárny lesk má však i temné stránky a síce kolaboráciu s nacistickým režimom, keď sa dokonca stretol aj s Hitlerom. Od narodenia nórskeho spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Knuta Hamsuna uplynie v nedeľu 4. augusta 160 rokov.

      Knut Hamsun, vlastným menom Knud Pedersen, sa narodil v chudobnej rodine krajčíra 4. augusta 1859 v nórskej dedinke Lom, ležiacej v údolí Gudbrandsdal. Vyrastal vo veľmi skromných pomeroch a čoskoro sa začal pretĺkať na vlastnú päsť. Ako desaťročného ho rodičia poslali za prácou k strýkovi, od ktorého však onedlho utiekol. Živil sa ako podomový obchodník, krajčír a učiteľ. Súčasne veľmi veľa čítal, pričom spisovateľské ambície mal už od mladosti. V roku 1878 vydal svoju prvú poviedku a o rok na to odišiel do Kodane skúsiť šťastie u vydavateľa. Neúspešne.

      Vrátil sa naspäť do Nórska, ale už čoskoro sa s vysťahovaleckou vlnou dostal do Spojených štátov, kde sa živil v rokoch 1882-1885 a 1886-1888 ako rybár a sprievodca. Odpor k spôsobu života a hodnotový systém americkej spoločnosti prispeli k jeho antianglosaským politickým postojom. Hlboko nesúhlasil s "anglickým a americkým trhovým a nemorálnym pohľadom na spoločnosť", ktorý podrobil ostrej kritike v eseji Fra det moderne Amerikas andsliv (Z duchovného života modernej Ameriky, 1888).

      Prvý úspech prišiel s čiastočne autobiografickým románom Sult (Hlad, 1890). Knut Hamsun v ňom opísal šialenstvo mladého spisovateľa, ktoré mu spôsobovali hlad a chudoba. Nasledovali ďalšie úspešné romány ako napríklad Mysterier (Mystéria, 1892), Pan (1894), Victoria (Viktória, 1898), ale najmä Markens gröde (Požehnanie zeme, 1917), za ktorý získal v roku 1920 Nobelovu cenu za literatúru. Román, v ktorom autor načrel hlboko do psychiky hlavných postáv je oslavou ľudského ducha, pracovitosti a tvorivosti.

      Knut Hamsun písal diela, v ktorých dominovalo spojenie človeka s prírodou. Stal sa zakladateľom novej literatúry - literatúry vnútornej motivácie, spájania realizmu, psychologizmu a symbolizmu. Rozprávačská technika s vnútornými monológmi hrdinov, zobrazujúcich zložitú psychiku človeka vynikla najmä v jeho románoch a ovplyvnila celý rad iných autorov. Literárni kritici ho označujú za predchodcu takých významných spisovateľov ako napríklad Samuel Beckett, Franz Kafka, či Henry Miller.

      Slávu na svete obdivovaného a v Nórsku velebeného spisovateľa však značne pošramotila jeho podpora nacizmu počas druhej svetovej vojny. Národom milovaný autor sa postavil aj so svojou manželkou na stranu okupantov. Veril, že v Hitlerovej novej Európe získa Nórsko popredné miesto a zažije rozkvet. Svoje názory hojne publikoval v tlači a v roku 1943 dokonca venoval ríšskemu ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi pamätnú medailu svojej Nobelovej ceny a osobne sa stretol aj s Adolfom Hitlerom.

      Po druhej svetovej vojne si spočiatku nevedeli dať úrady rady s vlastizradcom, na jednej strane a národným literárnym pokladom, na strane druhej. Prípad stále odkladali. Spisovateľa internovali najskôr na psychiatrickej klinike a potom umiestnili do starobinca. Počas vyšetrovania označili nórski lekári jeho psychické schopnosti za "trvalo oslabené". Nakoniec bol Knut Hamsun odsúdený za kolaboráciu na pokutu 325.000 nórskych korún.

      Spisovateľ opísal svoje vyšetrovanie v memoárovej knihe Pa gjengrodde stier (Na zarastených chodníkoch), v ktorej okrem svojej obhajoby dokazuje aj nadhľad a schopnosť sebareflexie. Nórske vydavateľstvá odmietali dielo pôvodne vydať, ale nakoniec vyšlo v septembri 1949 a okamžite vyvolalo mimoriadny ohlas. Po Hamsunovej smrti boli témy o jeho diele a živote dlhý čas tabuizované.
​​​​​​​
      Knut Hamsun, jeden z popredných európskych a svetových autorov prvej polovice 20. storočia, ktorý však aj dnes vyvoláva kontroverzie zomrel 19. februára 1952 vo veku 92 rokov v nórskom mestečku Grimstad.
      V roku 1996 nakrútil švédsky režisér Jan Troell životopisný film Hamsun. Do hlavnej postavy obsadil svojho krajana, herca Maxa von Sydowa, ktorý získal za stvárnenie postavy spisovateľa Knuta Hamsuna niekoľko ocenení.


      Zdroj: www.litera.rtvs.sk, www.vltava.rozhlas.cz, www.skandinavskydum.cz

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]