Autor textu: Vladimír Bačišin
01.08.2019

Abeceda ekonomiky – zákon ponuky a dopytu

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike

Foto: Pixabay

Bratislava 01.08.2019 (Skolske.sk)

Každý odbor ľudskej činnosti má svoje pravidlá, zákonitosti a zákony. Základným zákony ekonomiky sú zákon ponuky a zákon dopytu.

Prvý raz ho opísal arabský učenec Ibn Chaldún (1322 – 1406). Jeho práce oblasti ekonómie sú aj dnes aktuálne. Vo svojej historickej práci Mukaddim (Úvod do histórie) analyzoval príčiny vzostupu a úpadku krajín a národov. Presadzoval zníženie nákladov na armádu, zníženie daní a ciel.

Už v XIV. storočí Ibn Chaldún predpokladal, že cena tovaru a služieb je určená ponukou a dopytom. Ak je výrobok zriedkavý a žiadaný, jeho cena je vysoká a ak je veľa tovaru a nie žiadaný, bude jeho cena nízka. Podnikateľ pri hľadaní zisku bude kupovať tovar, ktorý je lacnejší a nie je vzácny, a bude predávať tam, kde je to potrebné, za vyššiu cenu.

Zákon dopytu znie: Veľkosť, alebo ak chcete objem, dopytu klesá s rastúcimi cenami tovaru. Čím je ovocná šťava drahšia, tým menej ju ľudia budú kupovať.

Zákon ponuky znie:  Veľkosť, alebo ak chcete objem, ponuky sa zvyšuje s rastúcimi cenami tovaru. Čím je ovocná šťava drahšia, tým viac je chcú výrobcovia ponúkať.

Ekonómovia používajú pojem „za inak nezmenených podmienok“ teda to, že v oboch prípadoch nemenia podmienky. Napríklad, že nie je napríklad veľký lejak, ktorý zničí úrodu ovocia, z ktorého sa vyrába ovocná šťava.

Po prvýkrát boli zákony ponuky a dopytu rozpracované v spisoch španielskeho a peruánskeho právnika a ekonóma Juana de Mathenza v druhej tretine XVI. Storočia. Z oboch zákonov vyplýva, že spravodlivá cena sa zvyčajne stanovuje v bode rovnováhy medzi ponukou a dopytom. Je to vtedy keď ľudia chcú vypiť 100 litrov ovocnej šťavy za 2 eurá za liter a výrobcovia ponúknu 100 litrov ovocnej šťavy za dve eurá za jeden liter. Ak sú ostatné veci rovnaké, zníženie ceny produktu zvyšuje dopyt, teda ochotu kúpiť, a znižuje ponuku, teda ochotu predávať.  

 

Súvisiace články: 
Abeceda ekonomiky – čo je to ekonomická rovnováha
Abeceda ekonomiky – čo je to dopyt
Abeceda ekonomiky – kto bol Richard Cantillon​​​​​​​




pic
Foto: Pixabay

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]