Autor textu: Vladimír Bačišin
31.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to ekonomická rovnováha

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 31.07.2019 (Skolske.sk)

Jeden zo základných pojmov ekonómie a ekonomických princípov je rovnováha.  V klasickej fyzike je stav vyrovnanosti, vyrovnania medzi rozlične pôsobiacimi silami. Ekonomická rovnováha je stav, v ktorom sa dopyt rovná ponuke. V ekonómii ekonomická rovnováha charakterizuje stav, v ktorom sú ekonomické sily vyvážené a určitý čas sa nezmenia.

Ekonómovia Campbell R. McConnell, Stanley L. Brue a Sean M. Flynn autori diela Ekonómia, s podtitulom Princípy, problémy a politiky poskytujú čitateľom nasledovnú definíciu.  Rovnovážna cena je cena na konkurenčnom trhu, na ktorej je veľkosť dopytu a hodnota ponuky rovnaká, tj cena, pri ktorej nedochádza k nedostatku alebo prebytku tovaru a služieb. čo znamená, že na trhu nie sú žiadne trendy rastu alebo poklesu.

Trhová rovnováha he situácia na trhu, keď je dopyt po produkte, alebo službe rovný jeho ponuke. Rovnováha nie ja automatický jav v ekonomike, ale vytvára sa postupne.

Objem produktu a jeho cena sa v takejto situácii nazývajú rovnovážnou cenou, ale situáciou, ktorá zodpovedá stavu označovaného pojmom „vyčistenie trhu“.  Cena v stave trhovej rovnováhy, keď sa ponuka a ani dopyt nemenia, má tendenciu nemeniť sa. V stave rovnováhy sa cena produktov a služieb nemenia.

Ako je to v praxi? Predstavme si, že do predajni priviezli 1 000 bochníkov chleba jeden stojí 1 EUR. Za celý deň sa predá všetkých 1 000 kusov. Keď chlieb vypredajú nikto nemá už o chlieb záujem.
Rovnováha je stabilná a nestabilná. Ak sa po nerovnováhe trh dostane do rovnovážneho stavu a vznikne bývalá rovnovážna cena a objem, rovnováha sa nazýva stabilná. Ak sa po nerovnováhe vytvorí nová rovnováha a zmení sa cenová hladina a objem ponuky a dopytu, rovnováha sa nazýva nestabilná.
​​​​​​​
Stabilita môže byť absolútna, relatívna, alebo lokálna, keď sú kolísania cien určitého tovaru alebo služby existujú, ale len v určitých medziach. Môže to byť napríklad plus, mínus 1 %. Kritici pojmu rovnováha tvrdia, že rovnováha by nastala len vtedy, ak by vesmír zamrzol a bol nehybný.
 

Súvisiace články:

Abeceda ekonomiky – čo je to dopyt​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – čo je to ponuka
Abeceda ekonomiky – kto bol Richard Cantillon​​​​​​​


pic
Foto: Pixabay

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]