Autor textu: TASR
01.08.2019

SNP: TASR prinesie reportáže o vypálených obciach 

Sériu Vstali z popola pripravila v spolupráci s Múzeom SNP.

Foto: archívna snímka vypálená obec Švermovo dnes Telgárt

Bratislava 01.08.2019 (TASR)

Slovensko si v auguste tohto roka pripomína 75. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré je jedným z míľnikov našej novodobej histórie. Ozbrojený odpor slovenskej povstaleckej armády a partizánskych skupín bol jasným odkazom, že obyvateľstvo stojí na strane spojencov.

      Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pri príležitosti spomínaného výročia pripravila v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici sériu reportáží s podtitulom „Vstali z popola“. Budú venované obciam a mestám, ktoré boli zničené počas vojny. Texty a fotoreportáže z týchto dedín pripomenú, že napriek nepriazni osudu sa ich obyvateľom znovu podarilo obnoviť domovy a vrátiť do nich život.

      Sú medzi nimi obce, ktoré boli zničené počas bojov v 2. svetovej vojne, pretože ich územím prechádzal front. Okrem toho sú tam však aj dediny, ktoré zaplatili za pomoc povstaleckým vojakom a partizánom, za čo ich postihol nemilosrdný trest v podobe represálií fašistických trestných oddielov. 
   

Reportáže našich regionálnych redaktorov pripomenú historické udalosti z obdobia vojny. Poskytnú obraz, ako sa zničené a vypálené dediny zmenili za posledných 75 rokov. V neposlednom rade upriamia pozornosť na to, ako si obyvatelia obcí tieto dejinné udalosti pripomenú v najbližších mesiacoch. Reportáže budú doplnené fotografiami zo súčasnosti.

Vysvetľuje šéfredaktor spravodajstva TASR Marián Kolár. 

      Výročiu SNP sa venujú aj webové portály TASR. Textové materiály spolu s fotografiami budú v priebehu augusta súčasťou špecializovaných rubrík. Internetové stránky teraz.sk, vtedy.sk a skolske.sk zverejnia aj dobové fotografie z archívu Múzea SNP v Banskej Bystrici. 
​​​​​​​
      V domácom spravodajskom servise TASR budú reportáže zverejňované počas augusta, každý pracovný deň, vždy o 9.00 h. Seriál sa začína 5. augusta a posledná reportáž vyjde 29. augusta.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]