Autor textu: Jana Ikrényiová
29.07.2019

Komunikačným zručnostiam svieti zelená

Vedeli ste, že ľudia komunikujú iba sedem percent slovami?

Foto: ML

Bratislava 29.07.2019 (Skolske.sk)


V Konekte – poradenskom centre pre mladých vo Zvolene si netradične pripomenuli Medzinárodný deň emotikonov.

Vedeli ste, že ľudia komunikujú iba sedem percent slovami? Ako byť top rečník či rečníčka? Aj takéto poznatky sa mohli dozvedieť miestne komunity z regiónu. V stredu 17. júla odštartoval  nový zážitkový workshop Komunikujem, teda som! Ako uviedol lektor Marek Locek, pri tvorbe tohto formátu sa reagoval tiež na fakt, že podľa prieskumu portálu profesia z roku 2018 sa na trhu práce či pri zamestnaní čoraz viac začínajú preferovať zručnosti: ochota učiť sa nové veci, schopnosť pracovať v tíme, príjemné a ústretové vystupovanie či komunikatívnosť.

Štýl je človek sám

Účastníci si mohli vyskúšať na vlastnej koži rozmanité situačné hry z neverbálnej komunikácie a zistiť, ako sami svojim telom, gestami a celkovým pohybom vysielajú druhým rôzne informácie. Záujem pritom vzbudili praktické výstupy z oblasti pracovného pohovoru či mládežníckeho stretnutia v bare, do ktorých sa priamo zapojili aktéri workshopu. Spestrením aktivít bola tiež realizácia zahraničného sociálneho experimentu o vizuálnom kontakte medzi ľuďmi.
​​​​​​​
„ V rámci workshopu sme ponúkli ochutnávku z neverbálnej komunikácie a reči tela, keďže človek pôsobí na človeka ešte skôr než otvorí ústa. Snažili sme sa obohatiť podujatie o názorné cvičenia, ktoré podľa spätnej väzby od príjemcov vzbudili poučenie i úsmevné zážitky. “ uviedol M. Locek.

Stoličky nie sú iba stoličky

Organizátori si zvolili akčný a tvorivý spôsob sprístupňovania vedomostí a zručností.  Ani samotní účastníci nevedeli na čo sa dá využiť kus nábytku. Napríklad v rámci jednej aktivity mali usporiadať stoličky tak, aby vyjadrovali pocity záujmu i sympatie, na druhej strane tiež poukazovali na napätie či konflikt – podobne ako sa udalosti bežne odohrávajú v osobnom živote.

V podujatiach s dôrazom na rozvíjanie mäkkých zručností sa plánuje pokračovať v ďalších mestách i mládežníckych organizáciách. Neformálne vzdelávanie v práci s mládežou je na strednom Slovensku v trende.
                                                                                                                                                     Neformálne vzdelávanie v práci s mládežou je v trende: 



zdroj: videoarchív Iuventa

 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]