Autor textu: Vladimír Bačišin
24.07.2019

Abeceda ekonomiky – aké sú funkcie peňazí

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:Pixabay

Bratislava 24.07.2019 (TASR)


Peniaze majú niekoľko základných funkcií sú prostriedok výmeny, účtovnou jednotkou a uchovávateľom hodnôt.

Peniaze sú prostriedok, ktorým sa robí ekonomická výmena. Znamená to, že vďaka nim sa tovary vymieňajú za peniaze. V súčasnosti sa čoraz viac operácií pri výmene tovarov a služieb za peniaze robí bez hotovosti. Ide o prevody peňazí z účtu na účet, alebo o platenie platobnou kartou. Stále menej sa platí hotovosťou – bankovkami a mincami. Ak si chcete kúpiť mlieko, zaplatíte za neho peniazmi.

Peniaze sú účtovná a / alebo zúčtovacia jednotka. Účtovanie je evidovanie hospodárskej činnosti. Zúčtovanie znamená, že pomocou peňazí sa oceňujú všetky tovary a služby, ktoré sa vymieňajú. Na peniaze sa dajú previesť všetky možné druhy tovarov a služieb. Za peniaze si kúpite nielen mlieko, ale jablká a hrušky, či mäso. Na zúčtovanie sa v súčasnosti používajú aj takzvané kryptomeny.
Peniaze uchovávajú hodnotu. Sú schopné zachovať kúpnu silu v určitom čase. Dnes si kúpite jeden liter mlieka v priemere za 1 EUR. Kúpite si ho aj za pol roka.

Pri tejto funkcii majú peniaze veľmi veľa výhod. Sú všeobecne uznávané. Dajú sa bez problémov vymeniť za hocičo. Ľahko sa skladujú a nie sú s tým spojené také náklady ako pri iných tovaroch.
Existuje niekoľko druhov peňazí – obeživo, vklady, nazývané niekedy slovom depozitá, a elektronické peniaze.

Obeživo, alebo hotovosť, sú bankovky a mince je v súčasnosti užším chápaním peňazí. Hotovosť, ktorú majú banky uložené v trezoroch, sa nazýva rezervy.

Depozitá, alebo vklady na účtoch v peňažných ústavoch môžu mať rôznu podobu. Môže ísť o peniaze na bežných účtoch, termínované vklady, ktoré sa určitý čas nemôžu vyberať.
​​​​​​​
Elektronické peniaze sú náhrada za bankovky a mince. Ich vznik je výsledkom elektronizácie všetkých ekonomických procesov. Elektronické peniaze sa používajú pomocou výpočtovej techniky. Fyzická podoba peňazí sa nahrádza virtuálnym, elektronickým zápisom.
 

pic
Foto: Pixabay

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo sú to peniaze​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – čo je to cena​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – kto bol John Locke​​​​​​​


Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]