Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
23.07.2019

Študenti pomáhajú pivovaru hľadať riešenia pre nakladanie s vodou 

V uplynulých dňoch sa uskutočnila ich prvá návšteva na mieste

Foto: TASR

Banská Bystrica/Zvolen 23.07.2019 (TASR)

 Budúci ekológovia zo zvolenskej Technickej univerzity (TU) hľadali v uplynulých dňoch riešenia pre nakladanie s vodou v banskobystrickom pivovare. Ich práca je súčasťou súťaže Pre Vodu, ktorú už štvrtý rok organizuje Nadácia Ekopolis.

      „Súťaž má ambíciu prepojiť nadaných mladých ľudí do 30 rokov s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a riešenia a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a obciach. Cieľom súťaže je prispieť k zodpovednému a efektívnemu nakladaniu s vodou prostredníctvom opatrení šetrných k prírode,“ uviedla pre TASR programová manažérka z Nadácie Ekopolis Martina Paulíková. 
 
     V aktuálnom ročníku súťaže pridelil organizátor študentskému školskému tímu z Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene modelovú situáciu v banskobystrickom pivovare. V uplynulých dňoch sa uskutočnila ich prvá návšteva na mieste. V rámci nej mladí experti urobili obhliadku a dokumentáciu areálu. Výstupom ich práce bude analýza súčasného stavu a ideový návrh opatrení na zefektívnenie nakladania so zrážkovými vodami v pivovare. 
​​​​​​​
      Vzhľadom na výškové usporiadanie okolia je pri intenzívnejších zrážkach vo výnimočných prípadoch areál zaplavený zrážkovou vodou stekajúcou z okolia.

Problém s vodou sa týka najmä areálu pivovaru, ale nepriamo aj obyvateľov regiónu. Vzhľadom na to, že zrážková voda z areálu je dnes odvádzaná preč z krajiny, nevsakuje a nedopĺňa podzemnú vodu, zvyšuje sa takto riziko povodní v nižšie položených oblastiach, ako aj riziko vysušovania krajiny. Spolu s postupnou obnovou pivovaru je tu i príležitosť hľadať opatrenia na zefektívnenie nakladania s vodou. Predovšetkým jej zadržiavania pre ďalšie využitie či vsakovanie, čo prináša environmentálne, ekonomické aj estetické benefity do firemného areálu.

Ivan Kamesch

      V rámci aktuálneho ročníka súťaže Nadácia Ekopolis zozbierala päť modelových situácií a reálnych problémov, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov boli vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii, si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov môžu vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou.

Uzávierka súťaže je 30. septembra 2019. 

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]