Autor textu: Školské.sk
22.07.2019

Slováci si virtuálne adoptovali už viac ako 5000 kravičiek

Cieľom projektu je vypestovať u detí pozitívny vzťah ku zvieratám.

Foto: adoptujkravicku.sk

Bratislava 22.07.2019 (Skolske.sk)


Adoptuj kravičku je webová aplikácia umožňujúca virtuálnu adopciu kravičiek a zábavu s adoptovanou kravičkou. Cieľom projektu je vypestovať u detí pozitívny vzťah ku zvieratám a správne stravovacie návyky, ukázať deťom, ale aj ich rodičom, že základom pre mliečne výrobky je mlieko od živých kravičiek, o ktoré sa musia slovenskí poľnohospodári dobre starať.
Cieľom projektu je tiež prispieť k zvýšeniu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska. Deti majú možnosť sa priamo v teréne zoznámiť s tým, akú cestu mlieko absolvuje, kým sa od kravičky dostane až na náš stôl.
​​​​​​​
Projekt Adoptuj kravičku sa realizuje na Slovensku od septembra 2017. Zapojilo sa do neho 78 mliečnych fariem, ktoré ponúkli na virtuálnu adopciu celkom 11 000 kravičiek. Zatiaľ je adoptovaných viac ako 5000 z nich, ostatné ďalej čakajú na svojho nového majiteľa. Hra s kravičkou je pritom ideálna zábava na celé leto! Okrem zábavy má však aj edukačný rozmer.
 

Ako funguje projekt Adoptuj kravičku?

Je potrebné prihlásiť sa na stránke www.adoptujkravicku.sk a zadať EAN kódy zo slovenských mliečnych výrobkov (1 kód za jednotlivca a 5 kódov za kolektív). Potom si už len stačí vybrať kravičku z fotogalérie a dať jej meno. Po úspešnej adopcii systém vygeneruje rodný list kravičky. Okrem mena je na rodnom liste uvedený aj názov a sídlo farmy, odkiaľ adoptovaná kravička pochádza. Po adopcii sa očakáva, že ten, kto si kravičku adoptoval, sa o ňu bude aj virtuálne starať. Aplikácia umožňuje vytvorenie farmy, ktorá kopíruje reálny život kravičiek. Deti môžu mlieko svojej adoptovanej kravičke predávať a za získané prostriedky si môžu vybudovať vlastnú farmu s maštaľou, dojárňou, a môžu mať aj vlastnú mliekareň, kde môžu vyrábať svoje mliečne výrobky. Starostlivosť o kravičku sa meria tzv. šťasťomerom, ktorý signalizuje, ako dobre je o kravičku postarané, lebo tak ako to je aj v realite, iba šťastné a spokojné kravičky nás odmenia veľkým objemom zdravého mliečka.
 

Pod hlavičkou Mliečneho fondu

Adoptuj kravičku funguje pod hlavičkou Mliečneho fondu, do ktorého spoločne prispievajú prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka s cieľom podporovať a zvyšovať spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj prinášať verejnosti informácie o výrobe a spracovaní mlieka. Informačnými kampaňami sa snažia o zachovávanie tradičných hodnôt a vyzdvihovanie kvality slovenských výrobkov, ktorá nijako nezaostáva za kvalitou mliečnych výrobkov z dovozu, práve naopak.
Viac informácií o projekte nájdete na: www.adoptujkravicku.sk
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]