Autor textu: Školské.sk
17.07.2019

Matteo Strukul sa vracia do slovenských kníhkupectiev 

Prináša Casanovu, príbeh najväčšieho zvodcu.

Foto: Slovart

Bratislava 17.07.2019 (Skolske.sk)


Za sériu o Mediciovcoch získal v roku 2017 v Taliansku cenu Premio Bancarella a zaradil sa tak medzi autorov ako Ernest Hemingway, Boris Pasternak, John Grisham či Umberto Eco.

Po pol roku sa taliansky spisovateľ Matteo Strukul vracia do slovenských kníhkupectiev s novým historickým románom o najväčšom zvodcovi v dejinách s názvom Casanova – Sonáta zlomených sŕdc. Autor sa inšpiroval pohnutým životom slávneho talianskeho spisovateľa.   

Casanova, známy zlodej sŕdc a šikovný povrazolezec, vchádza na scénu románu pri bitke v krčme, keď sa usiluje obrániť krásnu Gretchen. Dievčina mu nesie odkaz od svojej panej, rakúskej šľachtičnej, ktorá sa túži s Casanovom stretnúť. Má preňho nezvyčajný návrh: ak sa mu podarí zviesť krásnu Francescu, dcéru jedného z najmocnejších ľudí v meste, oddá sa mu aj kontesa. Casanova výzvu prijme, lebo si je istý svojím neodolateľným šarmom.

Matteo Strukul je „skutočný majster žánru, ktorý dokonale spája akciu, dobrodružstvo a napätie“ (Il Manifesto). Odvedie nás na šľachtický dvor, pod rozkvitnutú kolonádu, či do dobovej krčmy a ako hovorí sám Matteo: „Ak chcete objaviť skutočnú chuť tých čias, musíte obdivovať dóm Santa Maria del Fiore, Palazzo della Signoria, Palazzo Medici so starými freskami a obrazmi, z toho sa dá veľa naštudovať – ako sa vtedy ľudia obliekali, ako bojovali...“

Najnovšia kniha Mattea Strukula Casanova – Sonáta zlomených sŕdc vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v preklade Márie Štefánkovej.

O autorovi
Matteo Strukul je rodákom z Padovy. Vyštudoval právo a získal doktorát z európskeho práva v Benátkach. Napísal historický triler Turnaj polámaných kvetov, trilógiu Balada o Mile, Čiernu kráľovnú či Ľudské mláďa. Najväčšiu pozornosť si získala už spomínaná tetralógia o Mediciovcoch. Vydavateľstvo SLOVART zatiaľ vydalo tri zo štyroch častí: Mocný rod, Mocný muž a Mocná kráľovná.  Jeho diela vyšli v 20 krajinách.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]