Autor textu: TASR
14.07.2019

Univerzitu bez hraníc na UPJŠ absolvovalo 72 detí

Prevzali si diplomy.

Foto:UPJŠ

Košice 14.07.2019 (Skolske.sk)

Výučbu a vedeckú činnosť na košickej Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) počas tohto týždňa spoznávalo hravou formou 72 detí. Malí absolventi v poradí deviateho ročníka Univerzity bez hraníc si v piatok v rámci slávnostnej promócie z rúk rektora UPJŠ Pavla Sováka slávnostne prevzali diplomy.  
Detská univerzita ponúkla žiakom 5. a 6. ročníka základných škôl počas piatich dní zaujímavý program. Univerzitný život spoznávali formou interaktívnych prednášok vysokoškolských pedagógov piatich fakúlt UPJŠ a univerzitných pracovísk. Program bol doplnený o praktické ukážky a experimenty. Popoludnia využívali deti na športovo-animačné aktivity.

"Cieľom Univerzity bez hraníc, tzv. detskej univerzity, je priblížiť deťom a možno aj ich rodičom svet vedy a vzdelávania na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a zároveň im aj pomôcť usmerniť ich ďalšie vzdelávanie," uviedla pre TASR hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková.

Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelávania deťom pochádzajúcim aj zo sociálne vylúčených vrstiev spoločnosti s cieľom podporiť rozvoj ich talentu, schopnosti a zručnosti. "Výnimočnosť formátu našej detskej univerzity spočíva v tom, že sa na ňom pravidelne zúčastňujú aj deti z Centier pre deti a rodinu. Našou snahou je pomáhať začleniť tieto znevýhodnené skupiny do detského kolektívu bez toho, aby sa v priebehu realizácie projektu prihliadalo na tento hendikep," priblížila koordinátorka projektu Adriana Sabolová. Na tohtoročnej detskej univerzite sa zúčastnilo desať detí z detských domovov Košického kraja.
​​​​​​​
Školáci postupne navštívili fakultu verejnej správy, lekársku, právnickú, prírodovedeckú a filozofickú fakultu UPJŠ, zavítali aj do univerzitnej knižnice či na pôdu ústavu telesnej výchovy a športu. Súčasťou programu boli zamyslenia sa nad kultúrou a kultúrnymi stereotypmi, získanie vedomostí o tom, ako podať prvú pomoc, spoznávanie sveta parazitov, ukážky automobilov poháňaných vodíkom či slnečnou energiou, simulovaný súdny spor či prehliadka televízneho a filmového štúdia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]