Autor textu: TASR
14.07.2019

ÚOOÚ SR  sa obáva prípadného zneužitia údajov pedagógov 

 Učitelia sa podľa rezortu školstva nemusia obávať zneužitia odpisov z registra trestov.

Foto: TASR

Bratislava 14.07.2019 (Skolske.sk)

Úrad na ochranu osobných údajov SR vyjadril obavy z neoprávneného nakladania a prípadného zneužitia osobných údajov pedagógov a odborných zamestnancov v súvislosti s novelou školského zákona. S účinnosťou od 1. októbra sa sprísňuje preukazovanie bezúhonnosti učiteľov, ktorí budú musieť predložiť odpis z registra trestov. TASR o tom informovala Tamara Valková z kancelárie Úradu na ochranu osobných údajov SR. 

      "Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (takzvané GDPR) určuje všeobecné princípy spracúvania ochrany osobných údajov, pričom špecifické pravidlá pre spracúvanie osobných údajov SR v takýchto prípadoch určuje osobitný zákon," tvrdí Valková. V tomto prípade, podľa názoru Úradu na ochranu osobných údajov SR, má poslanecká novela v časti upravujúcej odpisy registra trestov nedostatočne upravené právne, technické a organizačné opatrenia, ktoré by poskytovali primerané záruky ochrany osobných údajov. 

      Úrad na ochranu osobných údajov SR podľa Valkovej tlmočil svoje obavy, že ochrana osobných údajov nebude pred neoprávneným nakladaním a prípadným zneužitím zabezpečená, aj Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR na spoločnom stretnutí. 

      Učitelia sa podľa rezortu školstva nemusia obávať zneužitia odpisov z registra trestov. Ministerstvo tak reagovalo vo štvrtok (11. 7.) po tom, čo sa začalo šíriť znepokojenie medzi učiteľmi, že ich odpisy z registra trestov sa môžu dostať do nesprávnych rúk. 
​​​​​​​
      O odpisy z registra trestov budú žiadať okresné úrady v sídle kraja Generálnu prokuratúru (GP) SR. "Ministerstvo školstva rokuje s GP a Úradom na ochranu osobných údajov SR o spôsobe ochrany citlivých informácií pedagogických a odborných zamestnancov. Zároveň chceme zdôrazniť, že na celý proces preukazovania bezúhonnosti sa budú vzťahovať predpisy v oblasti ochrany osobných údajov, čím bude zabezpečená aj ochrana osobných údajov pedagógov pred neoprávneným nakladaním a prípadným zneužitím," uviedlo vo štvrtok ministerstvo školstva.    

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]