Autor textu: TASR
12.07.2019

Projekt stredoškolákov „Zabudnuté deti v aute“ podporí aj štát 

Mladí Popradčania reagujú na neustále sa zvyšujúci počet takýchto prípadov.

Foto:TASR

Poprad 12.07.2019 (Skolske.sk)

 S realizáciou projektu stredoškolákov z Popradu „Zabudnuté deti v aute“ pomôže aj Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Študenti Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu ho prezentovali na tréningovom programe Innovation Leaders Open Gate v Izraeli, kde zaujal. „Hlavným prvkom projektu je špeciálny snímací čip uložený v popruhoch na detskej sedačke a na sedadle vodiča, ktorý bude slúžiť na to, aby rodičia už viac nezabúdali svoje deti v aute,“ priblížil na tlačovej konferencii v Poprade vicepremiér Richard Raši (Smer-SD). 

      Týmto projektom mladí Popradčania reagujú na neustále sa zvyšujúci počet týchto prípadov, ktorým chcú svojím nápadom predchádzať. Podľa autorky projektu Dominiky Liptákovej až 90 percent ľudí nemá zabezpečené auto tak, aby tam dieťa nenechali. „Spúšťačom celého projektu bolo, že nám je ľúto, keď deti takto umierajú. Dali sme hlavy dokopy a rozmýšľali nad tým, ako to urobiť, aby bol náš projekt čo najlepší,“ povedala. 

      Raši dodal, že šesť slovenských firiem nedávno absolvovalo spomínaný tréningový program v izraelskom akcelerátore SIT4F. Ten im pomohol rozvíjať svoje inovatívne riešenia, poskytol im know-how, licencie či technológie a vďaka nemu sa následne budú vedieť jednoduchšie presadiť na zahraničných trhoch. Svoje riešenia zástupcovia firiem prezentovali na záver programu na tzv. Demo day pred odbornou porotou a investormi. Študenti z Popradu svojím projektom zaujali a priniesli si množstvo skúseností a inšpirácií, ktoré chcú zapracovať do svojho podnikateľského plánu. 

      Akcelerátora v Tel Avive sa zúčastnili podniky úspešné vo výzvach ÚPVII zameraných na oblasti priemyslu, kybernetickej bezpečnosti a biotechnológie. Jedným z nich je aj spoločnosť Biomedical Engineering, ktorá vyrába špeciálne implantáty pre dlhodobú invazívnu chirurgiu. Vyvinula napríklad prvý tvárový implantát vyrobený 3D tlačou v strednej Európe, ktorý lekári už aj úspešne implantovali. „Našou ambíciou je otvoriť sa viac trhu, a to práve aj prostredníctvom akceleračného programu. A chceme ísť ďalej,“ povedal Pavol Sedlačko zo spoločnosti.

      Raši skonštatoval, že spoločnosť Biomedical Engineering, ale aj popradskí študenti patria medzi príklady, ako vie úrad pomôcť mladým. Podľa neho sa z popradských študentov čoskoro môžu stať takisto globálni hráči, ako zo spomínanej spoločnosti. ÚPVII v spolupráci s akcelerátormi pokračuje ďalej – s americkým Centrom pre inovačné technológie vo Virgínii, aj s SIT4F v Tel Avive. V rámci amerického akcelerátora uspeli vlani dve firmy. Išlo o riešenie digitálnej platformy na vizualizáciu urbanistického plánovania spoločnosti Damalis a riešenie pre bezpečné rezidentské parkovanie spoločnosti GOSPACE. „Tieto úspechy sú výsledok dobre nastavenej verejno-súkromnej spolupráce. Vďaka takto financovaným projektom znižujeme závislosť od dotácií zo štátneho rozpočtu a súčasne pomáhame slovenským firmám sa ďalej rozvíjať a presadiť sa so svojimi inovatívnymi riešeniami za hranicami Slovenska,“ upozornil Raši.

      Dodal, že koncom júna zverejnil ÚPVII ďalšie dve dvojfázové výzvy na podporu dvoch inovačných zoskupení a ôsmich inovatívnych firiem v celkovej výške 830.000 eur. Tentoraz ide o dvojfázovú výzvu, pomoc bude nasmerovaná nielen na startupy, malé a mikrofirmy, ale aj na podporu inovatívnych zoskupení.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]