Autor textu: TASR
11.07.2019

Aby boli povinné MŠ úspešné, pripravujeme podporné opatrenia

Začnú platiť 1. januára 2021. 

Foto: TASR

Bratislava 11.07.2019 (Skolske.sk)

ASchválenie novely školského zákona považuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) iba za "odrazový mostík". Úrad splnomocnenca preto pripravuje k zavedeniu povinného predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti viacero podporných opatrení. Ravasz to uviedol vo štvrtok počas tlačovej konferencie v Bratislave. 

      Úrad splnomocnenca vytvoril spolu s dvoma neziskovými organizáciami konzorcium a postupne bude chodiť do regiónov, kde sa bude tejto problematike venovať. Pracovná skupina by mala zasadať vo štvrtok. 

      Opatrenia majú podľa Ravasza pomôcť k tomu, aby sa povinná predškolská príprava úspešne uplatnila aj v praxi. Ako doplnil, víziou do budúcnosti je, podľa vzoru okolitých krajín, postupne rozširovať povinnú predškolskú prípravu vekovo smerom nadol. "Budujeme nové škôlky, prípadne rekonštruujeme a zväčšujeme tie staré, no pracujeme aj na tom, aby sme v škôlkach mali dostatok učiteľov a asistentov. Zamerali sme sa aj na prácu s rómskymi rodičmi. Najnovšie preto pracujeme na tom, aby mohli rómske mamičky nastúpiť do škôlok ako pomocná pracovná sila," povedal Ravasz s tým, že tento zámer chce podporiť aj osobitným projektom.  



      Ravasz poukázal na to, že ide o celoslovenskú tému a zavedenie povinnej predškolskej výchovy potrebujú nielen deti z marginalizovaných rómskych skupín, ale aj rodiny v dedinách v okolí veľkých miest či deti vo veľkých mestách. Doplnil, že iba každé tretie dieťa z marginalizovaných rómskych komunít chodí do škôlky aspoň jeden rok. "Pre nás je dôležité dostať každé jedno dieťa do škôlky," povedal Ravasz. 

      Opatrenia, ktoré sa týkajú povinných škôlok v školskom zákone, začnú platiť 1. januára 2021. "Dovtedy chceme vytvoriť dostatočný počet miest v materských školách," uviedol splnomocnenec vlády s tým, že by sa kapacita v škôlkach mala zvýšiť o 8000 miest. Ako doplnil, z eurofondov by malo byť na tento zámer vyčlenených 130 miliónov eur. Ravasz pripomenul, že sa postupne odstráni nultý ročník. Od školského roka 2022/2023 by mal zo systému zmiznúť úplne. Poukázal aj na to, že do školského systému by malo pribudnúť viac asistentov učiteľov.

      Podľa poslanca Národnej rady SR Ladislava Balódiho (Most-Híd) je zákon investíciou do budúcna. "Týmto zákonom deti zo sociálne slabších rodín dostávajú možnosť dostať sa na tú istú štartovaciu čiaru ako ostatné deti," poznamenal.  

Novela zákona o povinnej predškolskej výchove je zlá, uviedol to bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity a súčasný europoslanec za hnutie OĽaNO Peter Pollák. "Deti zo znevýhodneného prostredia potrebujú ísť do škôlky minimálne od troch rokov, aby prekonali jazykové, kultúrne a sociálne rozdiely. Zároveň novela nerešpektuje hlas matiek, rodičov, ktorí vedia a chcú vychovávať svoje dieťa doma a do škôlky ho dať nechcú," poznamenal Pollák.
​​​​​​​
      Poukázal na to, že hnutie opakovane predložilo návrh o povinnej škôlke pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. "Keď mala vláda vrátane Mosta-Híd možnosť podporiť tento návrh, na ktorom sa pracovalo dlho, odborne s množstvom expertov, ako aj ľudí z praxe, otočili sa deťom chrbtom. Ako začali, tak aj končia. Na začiatku sľubovali, na konci tiež len sľubujú," uzavrel Pollák.
​​​​​​​
      Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávanie pre všetky päťročné deti odobrila svojím podpisom prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu 10. júla. Opatrenia, ktoré sa týkajú povinných škôlok v školskom zákone, začnú platiť 1. januára 2021.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]