Autor textu: Mária Škultétyová
11.07.2019

... já som na tento čas zdraví ktorého zdravia aj vám prajem

List  Petra Hrubého zo zajatia zachránil jeho manželke život. 

Foto: text

Bánovce nad Bebravou 11.07.2019 (Skolske.sk)

Spolu so spomienkami na vojnu a zajatie zostali po Petrovi Hrubom aj dva listy- svedectvo o jeho pobyte v lágri.

O jednom z nich pisateľ hovorí aj v spomienkach:

Odtiaľ (z Mühlbergu, poznámka autorky) som písal aj manželke list, aj ho dostala a vraj ju zachránil. Teraz ho má dcéra. Že keď prišli Nemci a pýtali sa, kde je muž partizán a už chceli strieľať, ukázala im však list a povedali gút a odišli.

List uvádzam tak, ako je napísaný.

Lis pisani dna 4. IX. 44.

Drahá Nelka predem dopisu primi srdečni pozdrav já som na tento čas zdravi ktorého zdravia aj vám prajem zosca. Tusa mám dos dobre išiel som domov a Ružomberku nás chitili o Števovi neviem ani onikom zlutova mám kamarada z dumnički Bašku šak tusu ludie scelého sveta chodime robiť aj sellakom takto ešťe ujde a povolili nám aj baliki takmi pošli čosa nepokazi take kabáčiki aj slaninki lebo masti aš ešťe máte a cigareti tatri lebo zane kúpime šetko aj detvi lebo tabák premna aj papierki a zapalki aš to príde bude dobre šaksomzvedavi čoje doma nového takmi hneď napiš na druhy bok nabalík ti posielam druhy list šaksom už takrád šlapav domov – tu je časť listu vymazaná-  ale dá Boh žesa toho roku uvidíme Nelka nebojsa tusom bespečí balik može mať 5 kg napíš mi ajten čo  písav najerichov či neni nahodov tu jabyho aj hladav ale neviem meno takťa ešťe pekne pozdravujem aj s cerkov aj zmaminkov a šetko dobre vam prajem pozdravujem šetkích známich a šetku rodinu tak sa maj dobre aspom ti šaksa budem mať aja da panboh tak zbohom do skor. videnia p. sp.

Tento list je bodkou za  spomienkami pána Petra Hrubéhona vojnu a zajatecký tábor. A ja si neviem predstaviť krajší záver ako slová protagonistu vojnových príbehov: Prajem celému svetu mier!



​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Súvisiace články:

Prajem celému svetu mier! 
Všetci Slováci partizáni a Tiso tiež partizán
Dobrí Američania, rabovačky a ruské kopačky 

Prepis listu
List písaný dňa 4.9. 44

Drahá Nelka, na začiatku listu prijmi srdečný pozdrav. Ja som toho času zdravý a zdravie aj Vám prajem zo srdca. Tu sa mám dosť dobre. Išiel som domov a v Ružomberku nás chytili. O Števovi neviem, ani o nikom z Ľutova. Mám kamaráta Bašku z Dubničky, však tu sú ľudia z celého sveta. Chodíme robiť aj sedliakom, tak to ešte ujde. A povolili nám aj balíky, tak mi pošli, čo sa nepokazí. Také kabáčiky, aj slaninky lebo masti, až ešte máte. A cigarety Tatry, lebo za ne kúpime všetko. Aj Detvy alebo tabak pre mňa, aj papieriky a zápalky. Až to príde, bude dobre. Som zvedavý, čo je doma nového, tak mi hneď napíš na druhý bok na balík. Posielam Ti druhý list, tak rád by som už šliapal domov (tu je časť listu vymazaná), ale dá Boh, že sa toho roku uvidíme. Nelka, neboj sa, tu som v bezpečí. Balík môže mať 5kg. Napíš mi, či aj ten, čo písal na Jerichov,  nie je náhodou tu,  ja by som ho aj hľadal, ale neviem meno. Tak Ťa ešte pekne pozdravujem aj s dcérkou, aj s maminkou a všetko dobré Vám prajem. Pozdravujem všetkých známych a všetku rodinu. Tak sa maj dobre aspoň Ty, veď sa budem mať aj ja, dá pánboh. Tak zbohom, do skorého videnia!

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]