Autor textu: TASR
08.07.2019

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach je zatvorená

Dôvodom sú rekonštrukčné práce.

Foto: TASR

Košice 08.07.2019 (TASR)

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach je pre verejnosť uzavretá do polovice septembra, dôvodom sú rekonštrukčné práce. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková, obnova už bola nevyhnutná. Vlani v novembri pre zastaranú elektroinštaláciu vypukol požiar.

      Náklady na jej rekonštrukciu v administratívnej budove sú vo výške približne 530.000 eur, financované sú z vlastných zdrojov UPJŠ v Košiciach. Práce súvisiace s elektroinštaláciou sa začali v júni, pre návštevníkov je botanická záhrada dočasne neprístupná od júla.

     

Pri určovaní termínu modernizácií sme museli zohľadniť viaceré faktory. Modernizuje sa kompletne elektroinštalácia a vymieňajú sa svietidlá v budove, na čo nadväzujú vysprávky a vymaľovanie priestorov. Následne v mnohých častiach vymeníme podlahy a nábytok.

Povedal riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi s tým, že zároveň vo vonkajších priestoroch rekonštruujú jeden zo skleníkov a realizujú aj modernizáciu dolného bazéna pre vodné rastliny, ktorý je v havarijnom stave.

      „V budove sa nachádzajú aj výučbové priestory Prírodovedeckej fakulty (PF) UPJŠ a letný termín prác umožní nenarušiť, alebo len v minimálnej miere narušiť výučbu študentov. Viaceré práce vo vonkajších priestoroch nie je možné realizovať v zimnom období, preto mesiace s najnižšou návštevnosťou, ktorými sú december a január, neprichádzali do úvahy,“ vysvetlil Mártonfi.

      Podľa neho návštevnosť v letných mesiacoch paradoxne nie je najvyššia. „Dosahuje len priemerné hodnoty - okolo 2000 návštevníkov mesačne. Vrcholom je mesiac jún, kedy našu botanickú záhradu navštívi zvyčajne viac ako 10.000 ľudí,“ dodal.
​​​​​​​
      V novembri 2018 zamestnanci a študenti PF UPJŠ v Košiciach na Mánesovej ulici v otvorenom liste upozorňovali na nevyhovujúce a život ohrozujúce pracovné podmienky v budove botanickej záhrady. Dôvodom bol aj uvedený požiar v jednom z laboratórií. Okrem iného hovorili o pravidelných výpadkoch elektrického prúdu i horiacich zásuvkách. Univerzita obsah listu nepovažovala za adekvátny a zodpovedajúci reálnej situácii. Komplexnú rekonštrukciu vstupného areálu a hlavnej budovy botanickej záhrady, kde sídli aj Katedra botaniky, vtedy označila ako prioritné investičné zámery na tento rok.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]